Singurele sporuri care s-ar putea să dispară de la bugetari: de ce nu ar trebui să existe

Singurele sporuri care s-ar putea să dispară de la bugetari: de ce nu ar trebui să existe

În România anului 2021, când se dorește digitalizare serviciilor de stat, bugetarii primesc spor de calculator. Cu alte cuvinte, li se mărește salariul artificial pentru că se duc de la muncă și își desfășoară activitatea în fața unui laptop sau desktop.

În urmă cu câteva săptămâni a ajuns online o listă absolut șocantă cu toate sporurile de care se bucură bugetarii români. În mod evident, dincolo de faptul că te enervează când o citești, cea mai mare parte a acelei liste va rămâne complet neschimbată. Cu alte cuvinte, cei care le primesc vor rămâne în continuare cu ele.

Cel puțin cu câteva dintre ele, Raluca Turcan are o problemă și visează la eliminarea lor. Insist pe ”visează”, pentru că, la fel ca tentativele de eliminare a pensiilor speciale, nu este exclus ca orice încercare de a fi tăiate să ajungă să fie considerată neconstituțională de către CCR.

Chiar și așa, ministrul Muncii, într-o intervenție la Realitatea Plus, a spus că nu ar trebui să existe sportul de calculator sau sporul de confidențialitate. Ca referință, acesta din urmă vizează angajații din Justiție care se bucură de o mărire artificială a salariului pentru simplul că fapt că nu se duc acasă sau la grătar pentru a discuta cazurile de la muncă cu prietenii sau familia.

În final, Raluca Turcan a spus ca va propune eliminarea respectivelor sporuri. În același timp, oficialul a insistat asupra faptului că, în calitatea sa de ministru al Muncii, nu a susținut o abordare „heirupistă” de tratare a sporurilor bugetarilor, relatează Mediafax.

„Realmente, sunt categorii de bugetari care muncesc foarte mult și merită motivați și, în același timp, bugetari care lucrează în condiții dificile. Aceștia trebuie sprijiniți acolo unde sunt sporuri anapoda, în momentul în care le luăm la puricat, unul câte unul, punem degetul pe rană și, fie le acordăm într-o sumă fixă, dacă vor fi necesare, dar unele vor fi eliminate”, a spus Turcan.

Deși motivația din spate este evidentă, Turcan a ținut să menționeze că scopul eliminării unor sporuri „nu este să faci rău bugetarilor”. Despre sporul de antenă, care vizează expunerea la diverse radiații în câmpul muncii, Turcan a spus că ar trebui să fie acordat într-o sumă fixă. ”Dacă există un nivel de radiații sau expunere la radiații, funcționarii să fie recompensați”, admite ministrul Muncii.

În ceea ce privește subvenționarea salariului pentru simplul fapt că stai la calculator, Raluca Turcan nu este de aceeași părere. ”Nici nu ar trebui să existe (spor de calculator – n.r.), din punctul nostru de vedere, și vom propune eliminarea. Așa cum vom propune eliminarea și pentru sporul de confidențialitate. Dacă lucrezi într-un domeniu care presupune confidențialitate, nu trebuie să fii răsplătit pentru faptul că respecți legea”, a concluzionat ministrul Turcan.

Citește și: