Speranțele investitorilor în criptomonede au fost spulberate de anunțul tranșant al uneia dintre cele mai mari bănci centrale din lume

de: Mădălina Bahrim
19 05. 2021

Cea mai populară criptomonedă din lume, Bitcoin, pare urmărită de ghinion. Ultimele zile au scos la iveală volatilitatea pronunțată a criptomonedei, care s-a depreciat după un simplu semnal de aparentă neîncredere transmis de CEO-ul Tesla Elon Musk, printr-un mesaj pe Twitter. La doar câteva zile distanță, Bitcoin demonstrează din nou că este instabil.

Un anunț din China prăbușește prețul monedelor virtuale

De data aceasta, un anunț venit din China prăbușește prețul criptomonedei la cel mai mic nivel din februarie.

Bitcoin și alte criptomonede importante au scăzut brusc marți, după ce Banca Populară a Chinei a reiterat că monedele digitale nu pot fi utilizate ca formă de plată.

Criptomoneda a scăzut cu până la 5,3%, la 42.430 de dolari pe unitate, conform datelor de tranzacționare din New York.

La rândul său, moneda digitală Ether a pierdut mai mult de 7%.

„Monedele virtuale nu ar trebui și nu pot fi utilizate pe piață, deoarece nu sunt monede reale”, conform unei notificări postate pe contul oficial WeChat al PBOC.

China a luat recent măsuri pentru a emite propriul său yuan digital, încercând să înlocuiască numerarul și să mențină controlul sistemului de plăți care a devenit din ce în ce mai dominat de companiile de tehnologie, care nu sunt reglementate de stat așa cum sunt băncile.

Volatilitatea criptomonedelor ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru investitori, cred unii analiști, cărora li se pare de neacceptat ca acestea să fie considerate ca având valoare similară banilor reali, cât timp valoarea lor se poate prăbuși peste noapte, sistemul nefiind reglementat și controlat de nicio instituție oficială a vreunui stat.

De exemplu, unul dintre cei mai mari contestatari ai Bitcoin este Nouriel Roubini, unul dintre cei mai mari economiști ai lumii. Acesta e de părere că valoarea fundamentală a Bitcoin este zero.

În realitate, valoarea nu doar că ar fi zero, ci chiar negativă, spune economistul, ”dacă s-ar aplica o taxă de poluare în condițiile în care producția de Bitcoin consumă cantități imense de energie și poluează masiv”, susține economistul, conform Business Insider.