18 mai 2021 | 20:19

Bitcoin – conceput special pentru tunuri financiare la nivel global?

ACTUALITATE
Bitcoin - conceput special pentru tunuri financiare la nivel global?

DarkSide, grupul de hackeri din spatele atacului asupra Colonial Pipeline, care a dus la o lipsă de combustibil pe Coasta de Est a Statelor Unite, a primit 90 de milioane de dolari în plăți Bitcoin în urma atacurilor de tip ransomware pe care le-a lansat asupra unor organizații. Experiența Colonial Pipeline scoate la iveală cum moneda virtuală Bitcoin s-a transformat în instrumentul ideal care acoperă urmele infractorilor cibernetici, și îi umple pe aceștia de bani negri.

Pe 7 mai, Colonial Pipeline a spus că un atac cibernetic a forțat compania să își închidă operațiunile. Decizia a dus la o situație critică pe Coasta de Est a SUA, deoarece compania privată Colonial Pipeline este unul dintre cei mai mari operatori de conducte din Statele Unite și furnizează aproximativ 45% din combustibilul de pe Coasta de Est, inclusiv benzină, motorină, motorină pentru încălzirea locuințelor, combustibil pentru avioane și provizii militare.

Compania spune că transportă zilnic peste 100 de milioane de galoane de combustibil într-o zonă care acoperă Texasul până la New York.

Însă sistemele Colonial au fost compromise de organizația de hackeri DarkSide, care a lansat asupra companiei un atac ransomware.

Conform FBI, hackerii sunt din Europa de Est, iar Colonial ar fi plătit o răscumpărare de 5 milioane de dolari grupului.

Ransomware este un tip de software rău intenționat conceput pentru a bloca accesul la un sistem informatic. Hackerii cer o plată de răscumpărare – de obicei criptomonedă – în schimbul restabilirii accesului la sistem.

Vineri, firma de analiză blockchain din Londra, Elliptic, a declarat că a identificat portofelul Bitcoin folosit de DarkSide pentru a colecta plăți din răscumpărare de la victime.

Marți, Elliptic a revenit cu detalii și a spus ca hackerii ar fi primit de la victimele lor 90 de milioane de dolari în Bitcoin.

Hackerii ar fi primit, de la fiecare organizație atacată, 1,9 milioane de dolari. Așa a ajuns la 90 de milioane de dolari în Bitcoin

Plata medie de la organizații a fost probabil de 1,9 milioane de dolari, a spus Elliptic. Din totalul de 90 de milioane de dolari, 15,5 milioane de dolari au fost pentru dezvoltatorul DarkSide, în timp ce 74,7 milioane de dolari au fost pentru afiliații săi, potrivit Elliptic. Majoritatea fondurilor sunt trimise către bursele criptografice, unde pot fi convertite în bani fiduciari, a spus Elliptic.

Elliptic a mai spus că portofelul Bitcoin al DarkSide conținea moneda digitală în valoare de 5,3 milioane de dolari înainte ca fondurile sale să fie epuizate săptămâna trecută.

„Din câte știm, această analiză include toate plățile efectuate către DarkSide, cu toate acestea, pot fi descoperite și alte tranzacții, iar aceste cifre ar trebui privite ca o posibilă limită inferioară”, a declarat un expert al Elliptic.

Bitcoin și-a câștigat astfel reputația pentru utilizarea sa în activități infracționale, deoarece persoanele care tranzacționează criptomoneda își pot menține identitatea ascunsă, iar urma banilor e imposibil de urmărit.

Acestea fiind spuse, multe voci se întreabă care a fost scopul real al conceperii acestor criptomonede. S-a urmărit construirea unui instrument ideal pentru tunuri financiare globale, sau au fost intenții bune?