Soluția găsită de stat pentru a sta cu ochii pe agresorii sexuali din România: cum funcționează sistemul

de: Ciprian Ioana
08 06. 2021

Statul a promis că va veni cu un sistem prin care agresorii sexuali să fie monitorizați mult mai atent. Se pare că se fac pași în această direcție.

Statul se folosește de automatizare pentru a supraveghea persoanele care au comis agresiuni sexuale. E vorba de un registru automatizat al agresorilor sexuali, o bază de date în care se regăsesc persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

Acest sistem trebuie implementat până la sfârșitul acestei luni, atrage atenția avocat.net.

Toate prevederile sunt cuprinse într-o Ordonanță de Urgență adoptată în decembrie anul trecut. De remarcat, însă, că statul a întârziat câteva luni bune. Registrul automatizat ar fi trebuit să fie gata chiar la finalul anului trecut.

Cum funcționează registrul destinat agresorilor sexuali

De principiu, registrul este organizat de Ministerul Afacerilor Interne și ținut de unitățile de poliție, fiind separat de cazierul judiciar. Termenul până la care Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale trebuie să funcționeze a fost amânat până în data de 30 iunie 2021. Termenul vechi, stabilit de Legea 118/2019, era 31 decembrie 2020.

Poliția Română venea, recent, cu detalii despre acest sistem.

„(…) este în proces de operaţionalizare a Registrului Național al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, platformă care va contribui semnificativ la prevenirea infracțiunilor la viața sexuală” – arăta IGPR.

OUG nr. 206/2020 stabilește și un termen de tranziție în care să se facă înscrierea în registru a celor care au fost înscriși în evidențele cazierului judiciar înainte de 30 iunie 2021.

Astfel, termenul stabilit pentru introducerea datelor acestora în registru este de un an de la operaționalizare, el fiind necesar în condițiile în care există un număr mare de persoane deja condamnate pentru comiterea unor infracțiuni sexuale.

Cine apare în sistem

Potrivit legii, în acest registru vor fi înscriși cei care, potrivit actului normativ ce a stabilit apariția acestuia, respectiv Legea nr. 118/2019, au fost condamnați pentru trafic de persoane, trafic de minori, exploatarea cerșetoriei, prostituție infantilă, agresiune sexuală, viol, hărțuire sexuală, pornografie infantilă, incest și alte infracțiuni sexuale.

Vor figura acolo și cei pe numele cărora alte state au emis diverse alerte sau notificări de luare în evidență. Sunt cei care au avut un comportament din zona agresiunilor sexuale peste hotare.

Datele oficiale ale autorităților române arată că în Registrul agresorilor sexuali figurează peste 45.000 de persoane ce se regăseau și în evidențele cazierului judiciar. Până în momentul în care registrul va fi funcțional și se vor putea emite certificate de integritate comportamentală, Poliția Română eliberează adeverințe din care rezultă dacă persoana verificată a săvârșit vreuna dintre infracțiunile conținute de Legea nr. 118/2019.

Potrivit datelor furnizate de Poliția Română, în perioada iulie – decembrie 2019 au fost eliberate peste 180.000 de astfel de adeverințe. Documentele trebuie prezentate la angajarea în diverse domenii, printre care învățământ, sănătate, protecție socială sau orice alt domeniu în care se interacționează cu copiii, indiferent că e vorba de sectorul public sau privat.