”Cu siguranță este nevoie de educație sexuală”: mesajul ministrului care a ridicat tensiunea părinților

”Cu siguranță este nevoie de educație sexuală”: mesajul ministrului care a ridicat tensiunea părinților

Introducerea unor cursuri de educație sexuală în școli a creat multe tensiuni la nivel național, dar ministrul Educației se pare că are o poziție foarte clară pe acest subiect.

La ora actuală, un proiect referitor la introducerea orelor de educație sexuală în programa de liceu a fost blocat în Parlament și nu este foarte clar când și în ce formă se va materializa. Pentru că discutăm totuși de un subiect de interes național, într-o intervenție de la Digi24, ministrul Sorin Cîmpeanu a primit mai multe întrebări pe marginea subiectului.

„Este vorba de curriculum. Este vorba de planurile cadru de liceu. Știți foarte bine că au fost lansate în dezbatere planurile cadru pentru întregul învățământ liceal. În urma consultării publice au rezultat mai bine de 1.000 de propuneri de modificare, lucru care ne-a condus la concluzia că este bine să analizăm în amănunt, în ansamblu, planurile cadru, adică lista de discipline și numărul de ore alocat fiecărei discipline, inclusiv disciplina despre care vorbiți și în urma acestei consultări să pornim cu dreptul într-un mod în care să avem acceptul întregii societăți, să avem planul cadru adaptat cerințelor societății, cerințelor angajatorilor și, bineînțeles, adecvate secolului 21”, a răspuns ministrul Educației.

Subiectul a revenit în discuție după ce au fost lansate în dezbatere planurile cadru pentru învățământul liceal. În acest context, au venit aproximativ 1000 de propuneri pentru modificarea proiectului referitor la educația sexuală în școli. În acest context, ministrul Cîmpeanu a spus că este nevoie de o consultare ”pentru un plan cadru adecvat secolului 21”.

Din fericire pentru cei care sperau ca educația sexuală să ajungă odată să se materialize în instituțiile de învățământ din țara noastră, poziția ministrului pe acest subiect este una cât se poate de clară. „Cu siguranță este nevoie de educație sexuală”, a spus el, când a fost întrebat dacă elevii au nevoie de o astfel de materie.

În teorie, educația sexuală este luată în discuție și în prezent în școli, în cadrul disciplinei educație pentru sănătate. Din păcate, aceasta din urmă este o disciplină opțională, urmată de un număr relativ redus de elevi.