Singurul lucru bun ieșit din schimbările climatice și încălzirea globală, în 2021: ce se întâmplă cu vinul

de: Alexandru Puiu
22 09. 2021

Conform experților europeni, în această vară, s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din toate timpurile. Încălzirea globală și schimbările climatice s-au resimțit în aproape fiecare colț al bătrânului continent și foarte mulți oameni au avut de suferit, pe lângă culturile agricole grav afectate.

Pe de altă parte, dacă ești genul de om care preferă să vadă partea plină a paharului, în mod surprinzător, există așa ceva și în cazul verii extrem de călduroase cu care ne-am confruntat cu toții. Partea bună ține de culturile de struguri și, mai ales, de calitatea vinului din spatele acelor struguri.

Ce se întâmplă cu vinul în 2021

Temperaturile extreme, seceta, grindina și bolile au afectat culturile de viță de vie în acest an. Pe de altă parte, calitatea strugurilor rămași în viață va fi una semnificativ mai bună. Aceasta este opinia experților din cadrul organizațiilor Copa & Cogeca, ce reprezintă vocea unită a cooperativelor agricole din Uniunea Europeană, atrage atenția Bloomberg.

În primul rând, aceasta este partea proastă a ecuației. Potrivit celor două organizații, producția de vin combinată a Italiei, Franței și Spaniei, primii trei mari producători europeni, ar urma să scadă cu 18% în acest an comparativ cu anul trecut, până la 117,3 milioane de hectolitri. Cea mai afectată ar urma să fie producția de vin a Franței, în cazul căreia se prognozează o scădere cu aproximativ o treime (minus 29%), după ce înghețul din primăvară și umiditatea din timpul verii au decimat culturile de viță de vie. Producția de vin a Italiei ar urma să scadă cu 9%, iar cea a Spaniei cu 15,1%, scrie Agerpres.

„Cu excepția variabilității și a incertitudinii condițiilor climatice, calitatea strugurilor este semnificativ mai bună și constituie un semnal de bun augur pentru calitatea vinurilor”, a informat Copa & Cogeca într-un comunicat de presă.

La nivel european, Portugalia este singura țară care ar putea înregistra o mică creștere a producției de vin. Pe de altă parte, producția Germaniei nu va suferi modificări, conform estimărilor actuale.

Dincolo de struguri, temperaturile extreme și seceta au afectat în 2021 culturile de trestie de zahăr din Brazilia și pe cele de grâu din America de Nord.