Șefa FMI, ieșire în forță. Care e legătura dintre vaccinuri și politica economică

de: Mădălina Bahrim
16 06. 2021

Kristalina Georgieva, șefa Fondului Monetar Internațional, susține că vaccinurile vor reprezenta cea mai importantă politică economică din acest an. Acestea ar putea surclasa, la nivel de semnificație, atât politica monetară, cât și pe cea fiscală.

Politica privind vaccinurile va domina toate celelalte politici economice în acest an, în condițiile în care prioritatea mondială numărul unu în această perioadă este redresarea tuturor țărilor, după pandemie și diminuarea riscurilor ca aceasta să recidiveze.

“Politica privind vaccinurile din acest an, probabil și din anul viitor, va fi cea mai importantă politică economică, poate bate chiar și politica monetară și fiscală din punct de vedere al semnificației”, a declarat șefa FMI.

Prin urmare, vaccinurile vor fi elementul central al agendelor publice în 2021 și sunt mari șanse să se întâmple la fel și anul viitor.

FMI: Sfârșitul crizei este „din ce în ce mai vizibil”

FMI a declarat în aprilie că sfârșitul crizei este „din ce în ce mai vizibil”. La acea vreme, instituția a lansat previziuni economice mai optimiste, bazate în special pe o rată de imunizare foarte avansată.

Atunci, FMI a estimat creștere globală a PIB-ului de 6% pentru acest an și de 4,4% anul viitor. Dar prognozele depind în mare măsură de evoluția programelor de vaccinare, iar aici apar problemele.

Nu toate țările lumii au ajuns la același grad de imunziare colectivă. În timp ce, în țările cu economii puternice, ratele de imunizare sunt ridicate, în statele cu venituri mici accesul la vaccin se realizează cu dificultate.

Neavând campanii de vaccinare la niveluri comparabile peste tot în lume, e puțin probabil să ne bucurăm de o revenire economică omogenă la nivel global, cred economiștii.

Fondul Monetar Internațional susține că e nevoie ca minimum in 40% din populația globală să fie vaccinată până la sfârșitul anului și cel puțin 60% până în iunie 2022.

Conform Our World in Data, până în acest moment, doar aproximativ 21% din populația din întreaga lume a primit cel puțin o doză de vaccin anti-Covid-19.