Redresarea economică în Europa, un vis frumos: proiectul ambițios al FMI pentru revenirea pe linia de plutire

Redresarea economică în Europa, un vis frumos: proiectul ambițios al FMI pentru revenirea pe linia de plutire

Într-o perioadă în care tot mai multe țări de pe mapamond trec prin perioade financiare incredibil de dificile, FMI a decis să intervină, cel puțin în Europa.

Una dintre cele mai importante instituții financiare din lume a făcut un apel la guvernele europene să-și ajute economiile locale, să ”dea o mână de ajutor”. În opinia lui Alfred Kammer, directorul european al Fondului Monetar Internațional, niciodată nu a fost mai important ca autoritățile să ofere un sprijin bugetar, atât în 2021, cât și în 2022, pentru a facilita depășirea crizei și a reduce impactul acestei pe termen lung.

Pentru moment, economia europeană se confruntă cu mai multe „riscuri negative pe termen scurt” decât șanse de îmbunătățire datorate mutațiilor Covid-19 și întârzierii campaniei de vaccinare, a declarat Kammer cu ocazia publicării raportul său regional. „Reflectând la valurile de infecție și ritmul vaccinărilor, redresarea economică în Europa este încă ezitantă și inegală”, a adăugat oficialul FMI.

„Pentru sfârșitul anilor 2021 și 2022, sugerăm un efort suplimentar (…) deoarece, în fine, aceasta va determina dacă vom reuși să limităm pierderile de PIB, dacă acestea vor fi mai importante sau mai puțin importante decât ce proiectăm „, a spus el într-un interviu acordat AFP.

Șeful FMI spune că niciodată nu a fost mai important un efort „concertat”. Acesta va fi ”enorm benefic pentru toată lumea”. În același timp, Kammer a adăugat că are în continuare încredere în spațiul fiscal european și, la această oră, UE mai are spațiu fiscal dacă ar fi confruntată cu noi șocuri, din pricina pandemiei, dar nu neapărat.

Ca referință, FMI se așteaptă la o creștere de 4,5% anul acesta în Europa. Dar creșterea PIB-ului european nu va reveni la nivelul său pre-pandemic înainte de 2022 și cu condiția ca vaccinurile „să fie disponibile pe scară largă în vara anului 2021 și pe tot parcursul anului 2022”, a subliniat Kammer, subliniind marea incertitudine din jurul acestor prognoze.
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: