Secretele Facebook, scoase la iveală: foștii angajați încep să vorbească
Facebook traversează o perioadă foarte dificilă, marcată de scandaluri și denunțuri din partea unor foști angajați. Frances Haugen, de exemplu, a publicat noi documente care arată cele mai mari secrete care se ascund în spatele platformei pe care o folosim cu toții, zi de zi.
Denunțătoarea gigantului social-media a pus la dispoziția celor mai mari publicații de știri din lume (Reuters , Bloomberg , The Washington Post și alții), o serie de documente ce arată imagine a unei companii care a căutat în mod repetat să acorde prioritate dominației și profitului în detrimentul siguranței utilizatorilor.
Numeroși angajați avertizează, astfel, că gigantul social-media pune accentul pune utilizatorii în pericol de violență în lumea reală.
Ce ascunde, de fapt, Facebook
The Washington Post, de exemplu, susține că, în timp ce CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a minimizat rapoartele conform cărora site-ul amplifica discursul instigator la ură, el era conștient că lucrurile sunt mult mai complicate, în realitate.
Documentele interne văzute de Post susțin că rețeaua de socializare a eliminat mai puțin de cinci la sută din discursurile instigatoare la ură și că directorii – inclusiv Zuckerberg – erau conștienți de faptul că Facebook polarizează oamenii.
Impactul social al acestei platforme ar putea fi unul devastator, în condițiile în care apar aceste dovezi ale lipsei de implicare din partea celor care aveau ca misiune să se asigure că platforma rămâne un mediu sigur pentru utilizatori.
Afirmațiile au fost deja respinse de Facebook, care spune că documentele au fost denaturate.
Reuters a raportat că Facebook a neglijat o serie de națiuni în curs de dezvoltare, permițând discursului instigator la ură și extremismul să înflorească.
Se pare că acest lucru s-ar fi întâmplat din cauza faptului că nu au suficient de muți angajați care să vorbească limba locală să aprecieze contextul cultural și să modereze în mod eficient conținutul de pe platformă, astfel încât Facebook să constituie un mediu sigur pentru cei care utilizează platforma.
Potrivit presei internaționale, Facebook are prea multă încredere în algoritmii săi de moderare, care e evident că nu fac față valului de ură, discriminare și alte fenomene negative ce iau amploare în mediul online.