Facebook încearcă să facă ordine în “casă”: cel mai nou proces

Facebook încearcă să facă ordine în “casă”: cel mai nou proces

Facebook a intentat un proces împotriva unui cetățean ucrainean pentru că a spart site-ul companiei și a vândut datele personale a peste 178 de milioane de utilizatori pe un forum de criminalitate cibernetică.

Potrivit documentelor instanței, bărbatul a fost identificat ca fiind Alexander Alexandrovich Solonchenko, un rezident al orașului Kirovograd, Ucraina. Acesta a abuzat de o parte a serviciului Facebook Messenger numită Contact Importer.

Funcția le permitea utilizatorilor să-și sincronizeze agenda telefonică și să vadă cine are cont de Facebook pentru a putea să-și contacteze prietenii prin Facebook Messenger.

De asemenea, compania a mai spus că Solonchenko a folosit un instrument automat pentru a se prezenta drept dispozitive Android pentru a alimenta serverele Facebook cu milioane de numere de telefon aleatorii. Așadar, serverele Facebook au returnat informații pentru care numerele de telefon aveau un cont pe site, Solonchenko a colectat datele, pe care ulterior le-a oferit spre vânzare într-o postare pe RaidForums, un forum notoriu de criminalitate cibernetică.

„Din 2020, Solonchenko a vândut date furate de la cea mai mare bancă din Ucraina, cel mai mare serviciu privat de livrare din Ucraina și o companie franceză de analiză a datelor”, a declarat Facebook în documentele judecătorești.

O nouă problemă pentru Facebook

Mai mult, rețeaua de socializare a spus că a reușit să-l conecteze pe Solonchenko cu utilizatorul RaidForums după ce inculpatul a folosit același nume de utilizator și metode de contact pe portalurile de locuri de muncă și pentru conturile de e-mail.

„Solonchenko a lucrat ca programator de calculator independent cu experiență în lucrul cu mai multe limbaje de programare, inclusiv Python, PHP și Xrumer, care este un software utilizat pentru spamming, automatizarea sarcinilor pe emulatoarele Android și desfășurarea de marketing afiliat”, a spus Facebook.

Facebook a retras funcția Contact Importer în septembrie 2019

Incidentul Solonchenko marchează a doua oară când date Facebook au fost colectate folosind funcția Messenger Contact Importer și apoi partajată prin RaidForums.

La câteva zile după acest incident, Facebook a dezvăluit că a retras funcția Messenger Contact Importer, după ce a descoperit că Solonchenko și alți actori abuzează de ea.

Citește și: