Se întâmplă la pompă și afectează toți șoferii românii: avertismentul experților despre prețul la benzină și motorină

de: Alexandru Puiu
13 09. 2021

Șoferii români au ajuns să cheltuiască o avere pe combustibil, avem cel mai mare preț din Europa. Din păcate, trendul se menține a fi unul îngrijorător conform experților. Cu alte cuvinte, scumpirile nu s-au terminat.

În ultimele luni, pe piața din România, s-au înregistrat mai multe scumpiri legate de prețul la carburant. În mod regretabil, însă, direcția ascendentă se va menține, iar valoarea de achiziție va continua să meargă în sus. În opinia economistului Iancu Guda, benzina și motorina se vor scumpi săptămânal la pompele românilor.

Prețul la benzină și motorină, tot mai ridicat

Situația financiară a românilor este una din ce în ce mai tristă. ”Avem cel mai scump combustibil, și dacă-l raportăm la salariul mediu, la puterea de cumpărare din România, suntem cea mai piperată țară din UE din această perspectivă. În medie, o familie alocă 10% pentru transport, incluzând și combustibil pentru cei care au mașini. Cred că e o presiune pentru buzunarul românilor.”, a spus Iancu Guda, la Digi TV.

Ce se întâmplă la pompă este, însă, doar începutul ecuației. Șoferii sunt primii care simt scumpirile, dar sunt departe de a fi ultimii. Valoarea carburantului se reflectă, aproape în timp real, în prețuri mai mari la pâine, ulei și orice altceva. Dacă nu era deja evident pentru majoritatea românilor, prețul carburanților este exagerat de scump și când îl pui lângă salariile și pensiile din România.

Într-o țară în care 1,6 milioane de români sunt nevoiți să trăiască din salariul minim pe economie, de 1380 de lei, nu este normal ca un șofer al unui automobil pe motorină să scoată din buzunar 1000 de lei pentru un plin.

Iancu Guda a atras atenția și asupra motivelor care stau la baza acestor scumpiri, iar totul pleacă de la revenirea economiei și ”învierea” producției din industrie. Principalii factori pentru scumpire sunt revenirea economiei și producția din industrie care duce la creșterea cererii. Principala materie pentru combustibilul folosit la autoturisme s-a scumpit. În luna septembrie 2020 prețul barilului de petrol era 186 lei, acum s-a dus la 304 lei, deci scumpire cu 63%.”, a concluzionat economistul.