Se întâmplă la pompă și afectează toți șoferii români: prețul benzinei și motorinei nu a fost niciodată atât

de: Alexandru Puiu
18 10. 2021

Pe lângă o criză politică de proporții și creșteri explozive ale prețului la energie, România se confruntă cu o criză fără precedent în ceea ce privește prețul la benzină și motorină. Șoferii români trec deja printr-o perioadă foarte dificilă, dar vom fi afectați cu toții, indiferent dacă avem sau nu mașină.

Prețul benzinei în România este cel mai mare din ultimii 10 ani. Carburantul a crescut cu nu mai puțin de 50% din cauza, în primul rând, a cotației barilului de petrol. Nu a ajutat nici inflația, iar acum se resimte la pompă de către toți șoferii.

Benzina în România, un lux cum nu a fost niciodată

În mod surprinzător, tot mai mulți români cochetează cu ideea de a renunța la deplasarea cu mașina personală în contextul creșteri regulate a prețului la combustibil. Nu de alta, dar a atins valori record și nu pare să scadă prea curând. Un litru de benzină este peste 6 lei, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani.

Ca referință, discutăm de o creștere de aproximativ 50% față de aceeași perioadă a anului trecut, când, la unele benzinării, prețul motorinei era de 4,5 lei, iar cel al benzinei de 4,7 lei. Majorarea este puternic influențată și de inflație, care a explodat în contextul crizei politice.

Singurul care câștigă în contextul acestui dezastru este statul român, care se îmbogățește din accize. Acestea reprezintă aproximativ 50% din prețul plătit de români la pompă. Chiar și așa, este important de reținut că România se numără printre țările cu cele mai mici prețuri la carburant, după Bulgaria. Pentru comparație, cele mai ridicate prețuri sunt în Olanda, Suedia și Finlanda.

Dincolo de acest aspect, comparativ cu salariul minim, prețul benzinei din România este extraordinar de ridicat. În timp ce în Olanda poți achiziționa 900 de litri de benzină din salariul minim, românii aflați în aceeași situație pot cumpăra 380 de litri. Chiar și în Slovenia, unde prețul este mai apropiat de al nostru, salariul minim se reflectă în 700 de litri.

Prețul la benzină și motorină va continua să crească în România, conform experților. Din acest motiv, o creștere cu 40% a serviciilor este inevitabilă.