Se întâmplă cu gazele naturale și afectează toți românii cu centrale termice: rușii sunt ”de vină”

de: Alexandru Puiu
12 11. 2021

Prețul la gaze naturale a devenit o sursă semnificativă de stres pentru români, iar veștile bune nu par să fie prea numeroase. Un lucru este însă sigur, șansele să rămânem fără gaz la iarnă au scăzut într-un ritm accelerat.

Într-o mișcare surprinzătoare din partea autorităților de la Kremlin, Rusia a majorat semnificativ ritmul livrărilor de gaze naturale spre Europa la mijlocul acestei săptămâni. Decizia, în mod previzibil, vine de la Vladimir Putin care, într-un final, a cedat rugăminților de la Bruxelles. Deși au alternat perioadele în care fluxurile de gaze au fost mai scăzute cu perioade în care situația a fost mai roz, iarna pare să fie asigurată.

Ce se întâmplă cu prețul la gaz

Prețul gazelor a scăzut în acest final de săptămână, după ce Rusia a sporit semnificativ livrările de gaze spre Europa via Polonia, Belarus și Ucraina. Această veste bună pentru utilizatorii casnici vine după ce, săptămâna trecută, fluxurile de gaze au fost foarte scăzute, iar pe gazoductul Yamal-Europe s-a optat pentru inversarea fluxurilor, detaliu care s-a reflectat în evitarea livrărilor către Germania. Tot atunci, prețurile la energie au crescut.

În final, situația a fost remediat punctual de Vladimir Putin, care a ordonat Gazprom să umple depozitele sale europene după finalizarea umplerii depozitelor din Rusia. De luni, a reînceput pomparea gazelor către Germania.

Încă de marți, Gazprom a publicat o informarea legată de reluarea umplerii depozitelor sale europene, detaliu care a dus la scăderea prețului gazelor din regiune. Un lucru este însă îmbucurător, analiștii din domeniul energiei sunt de părere că prețurile la gaze naturale vor continua să scadă și nu va dura mult până când scăderile de preț vor fi resimțite de către cetățeni obișnuiți.

Pe de altă parte, livrările trebuie să fie menținute la acest nivel pentru mult timp, ca încrederea în intențiile lui Putin să crească un pic mai mult, iar prețurile la energie să scadă substanțial. Momentan, discutăm de o reducere între 8 și 10%.