Se dau zeci de mii de lei acestor români: în ce condiții pui mâna pe ei. Anunțul vine direct de la Minister
Actualul guvern vrea să dea zeci de mii de lei românilor. Vorbim aici de sume impresionante și în condiții destul de ușor de respectat.
Guvernul condus de Florin Cîțu a explicat că, prin noul program, vrea să evite ce s-a întâmplat în trecut. Deși planul trebuia aplicat încă din 2019, au fost blocaje și dificultăți în decontarea cheltuielilor.
Astfel, Ministerul Mediului a modificat și completat Ghidul de finanțare al Programului Casa Verde. A fost mărită perioada în care pot fi montate sistemele. Totodată, a permis alegerea unor panouri fotovoltaice mai performante.
Suma decontată de stat rămâne aceeași însă, adică cel mult 20.000 de lei.
Pentru acest program au fost alocați 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operațional Regional (POR) și 120 de milioane de lei, de la Administrația Fondului pentru Mediu și se estimează că 27.000 de cetățeni pot deveni prosumatori.
În ce condiții poți spera la acești bani de la stat?
Panourile vor putea fi montate în decursul unui an, față de 8 luni cât era termenul până acum. De asemenea, documentele vor putea fi depuse și online, iar beneficiarii vor putea schimba instalatorul chiar și după aprobarea dosarului.
Multe nemulțumiri au venit din cauza instalatorilor, unii dintre aceștia cerând avans, deși acest lucru nu era prevăzut în proiect. În acest sens, a fost emis Ordinul pentru modificarea Ghidului de finanțare al Programului Casa Verde Fotovoltaice. Scopul e de a evita blocajele în procesul de instalare și decontare a cheltuielilor, pentru beneficiarii validați în program.
Ministrul Mediului a dezvăluit că au fost depuse 12.650 de proiecte prin Programul Casa Verde Fotovoltaice. Totuși, au fost instalate doar 450 de sisteme.
„Programul Casa Verde Sisteme Fotovoltaice a fost o idee foarte bună, implementată însă cu deficiențe majore, la nivelul anului 2019. La preluarea mandatului am găsit acest program într-un blocaj total. În prezent, din cele 12.650 de contracte semnate, au fost instalate doar circa 450 de sisteme, pentru care au fost trimise cereri de decontare. Ghidul inițial a fost gândit atât de restrictiv și limitativ, încât cele mai multe dintre cereri nu ar fi putut fi decontate în baza acestuia. Așadar, am decis modificarea ghidului de finanțare, flexibilizarea acestuia, astfel încât beneficiarii să își poată primi banii. Acum nu mai există niciun impediment pentru executarea lucrărilor și transmiterea cererilor de decontare și îi invităm pe toți beneficiarii să finalizeze acest proces.”
Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor