Cum îți pui panouri solare acasă cu bani de la stat: ajutorul ajunge până la 20.000 de lei

Cum îți pui panouri solare acasă cu bani de la stat: ajutorul ajunge până la 20.000 de lei

CEZ Vânzare a început să instaleze sisteme fotovoltaice în cadrul programului naţional “Casa Verde Fotovoltaice” şi oferă clienţilor particulari posibilitatea de a deveni prosumatori.

Campania s-a desfășurat sub deviza „Sisteme Fotovoltaice la cheie şi fără griji pentru #acasă” și a demarat încă din luna februarie a anului 2019. În cadrul acesteia, compania a oferit consultanță completă în accesarea fondurilor nerambursabile.

“Acum, după un an şi jumătate de provocări, începe oficial implementarea proiectului, prin instalarea primului sistem fotovoltaic din cadrul campaniei. Cu o putere instalată de 3kW, sistemul este parte din totalul de 679kW pe care compania îi va instala clienţilor care au obţinut finanţare în cadrul primului apel din program”, arată compania într-un comunicat.

“Astfel, CEZ Vânzare continuă seria de promisiuni față de mediu prin ajutorul acordat clienților săi să devină autonomi în managementul consumului de electricitate, cât și prin colaborarea cu autoritățile statului pentru pregătirea ghidului de finanțare pentru lansarea unui nou apel”, a declarat compania.

Se deschide apelul cu numărul doi

Programul Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, derulat prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), prevede instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională.

Programul asigură o finanţare de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 lei, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3kWp.

Termenul estimat de AFM pentru lansarea apelului doi este luna octombrie 2020. Aşadar, clienţii CEZ Vânzare care nu au obţinut finanţare în primul apel sunt încurajaţi să aplice în cadrul celui de-al doilea apel pentru care vor beneficia în continuare de sprijin.

Bugetul alocat acestui program este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei, de la Administraţia Fondului pentru Mediu. Prin acest program se estimează ca 27.000 de cetăţeni pot deveni prosumatori.

În plus, CEZ Vânzare oferă clienţilor casnici posibilitatea de a deveni prosumatori şi în afara programului AFM, prin oferirea de tehnologiei constând într-un sistem fotovoltaic complet şi prin consultanţă în procesul de racordare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: