Se dau bani pentru toți acești români: intră direct în cont, dar sumele diferă. Cine primește direct 1.000 lei?

de: Andrei Simion
19 02. 2021

Când vine vorba de banii dați de la stat, unii se bucură și alții nu prea. Așa e cazul și acum, când sumele pot ajunge până la 1.000 de lei.

La finalul lunii ianuarie, la sectorul 1 s-a discutat despre burse școlare mai mari. Decizia e acum finală și prevede că elevii olimpici, care câștigă locul întâi, primesc 1.000 de lei pe lună. Ceea ce nu-i deloc puțin. Dar asta e doar situația la un sector. Ce se întâmplă în celelalte?

Situația e însă mult diferită de la sector la sector, chiar dacă educația e aceeași și competițiile la fel. După cum arată o analiză Buletin de București, granițele invizibile dintre sectoare fac diferența dintre 1.000 de lei și 220 de lei, dintre doi elevi care au aceleași performanțe școlare, dar care au avut norocul sau ghinionul să învețe la un liceu din sectorul 3 sau la unul din sectorul 6.

Bani mai mulți sau mai puțini în funcție de sector

Burse pentru media 10. FOTO Buletin de București

Burse în funcție de medie. FOTO Buletin de București

Analiza mai sus menționată arată că un elev care învață la un liceu din sectorul 3 și are media 9.99 primește o bursă mai mică cu 760 lei față de altul care are media 10.

Totodată, un elev care merge la școală în sectorul 5 și care e orfan, bolnav sau dintr-o familie cu venituri scăzute primește 150 lei pe lună. Dacă ar fi învațat în sectorul 1 sau 2, primea mai mult decât dublu – 350 lei.

Mai mult, un copil care este pe primul loc pe țară la olimpiadă și care vine dintr-o școală din sectorul 2 este răsplătit cu 1.200 lei pe lună. Pentru exact aceleași performanțe, elevul din sectorul 6 primește puțin peste 300 lei.

Diferențele sunt și mai mari când vine vorba de media 10. Un elev de nota 10 din sectorul 6 primește o bursă de merit de 220 lei pe lună, în timp ce unul cu media 8,5 din sectorul 5 primește 200 lei.

Modificările aduse de sectorul 1 ar putea deveni precedent pentru a vorbi de o uniformizare și de o motivare cât de cât unitară. Până atunci, sumele fluctuează atât de mult, încât București în sine arată ca mai multe orașe și regiuni la un loc.