Scrisoarea secretă a lui Albert Einstein care conține planuri importante. Ce avea de gând să facă genialul fizician

de: Mădălina Bahrim
17 05. 2021

Albert Einstein continuă să rămână în istorie ca una dintre cele mai sclipitoare minți ale secolului XX. Detalii despre viața și activitatea sa profesională continuă să stârnească interesul publicului larg, iar, în acest context, o scrisoare ținută departe de ochii publicului până acum, care datează din 1949, ne oferă noi informații despre ce era în mintea briliantului savant.

Judith Davys este persoana care face publică scrisoarea. Davys a intrat în posesia ei deoarece Einstein i-o adresase soțului ei răposat, un cercetător în domeniul tehnologiei radar.

În respectiva scrisoare, fizicianul oferă informații revelatoare despre ideile sale sclipitoare. Vorbește despre albine și păsări, iar subiectul central constă în ideea lui Einstein conform căreia studiul asupra acestor viețuitoare ne-ar putea aduce noi cunoștințe despre legile fizicii.

Acest subiect este de mare actualitate în rândul cercetătorilor contemporani nouă. Se studiază intens mecanismul biologic ce conferă păsărilor abilitatea aparent inexplicabilă de a se orienta în spațiu.

Iată că Albert Einstein avea deja această idee, încă din 1949.

Totodată, scrisoarea demonstrează că genialul fizician s-a întâlnit cu etologul laureat al Premiul Nobe,l Karl von Frisch, în aprilie 1949 după ce acesta și-a prezentat cercetările despre modul în care albinelele navighează mai eficient folosind modelele de polarizare a luminii dispersate.

În scrierile oficiale, întâlnirea nu este documentată, dar avem ocazia, datorită acestei scrisori, să aflăm ce au discutat cei doi savanți, în spatele ușilor închise, despre ceea ce ar putea să ne aducă o nouă perspectivă asupra fizicii.

„Este de gândit că investigarea comportamentului păsărilor migratoare și a porumbeilor călători poate duce într-o zi la înțelegerea unui proces fizic care nu este încă cunoscut”, a scris Einstein.

Ideea din 1949 a ajuns sa fie demonstrată de-abia în 2008

De-abia în 2008, cercetătorii au ajuns să prindă un fir din ampla investigație științifică. Unor păsări călătoare le-a fost atașat un emițător radio, astfel s-a aflat în premieră că acestea folosesc o formă de busolă magnetică pe post de ghid principal de orientare în timpul zborului.

O teorie privind originea simțului magnetic al păsărilor stipulează că acestea s-ar folosi de inseparabilitatea (entanglement) și de aleatoriul (randomness) cuantic. Ambele concepte au fost propuse pentru prima dată de Einstein, relatează Phys.org.

Einstein a încetat din viață în 1955, în Statele Unite ale Americii, la onorabila vârstă de 76 de ani.

Dacă ar mai fi trăit, cu siguranță savantul genial ar fi adus contribuții și mai însemnate cercetării științifice globale, revoluționând fizica și ajutându-ne să progresăm și mai mult datorită descoperirilor sale remarcabile, care reprezintă deja o temelie importantă în progresul tehnologic al omenirii.