Schimbările climatice vor duce la suprapopulare: scenariul sumbru care va avea loc până în 2050

de: Ozana Mazilu
14 09. 2021

Schimbările climatice au luat o turnură aproape iremediabilă. Creşterea nivelului apelor, lipsa apei şi diminuarea productivităţii culturilor agricole sunt doar câteva dintre efectele care ar duce la un scenariu sumbru până în anul 2050.

Acestea ar putea forţa 216 milioane de persoane să migreze în interiorul aceleiaşi ţări până în 2050, arată un raport publicat recent de Banca Mondială, citat de Economica.

Schimbările climatice vor duce la suprapopularea unor orașe

“Groundswell 2.0”, așa cum se numește raportul, prezintă diferite prognoze cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra a şase regiuni. Concluzia este că „punctele fierbinţi” de migraţie provocate de schimbările climatice ar putea apărea încă din 2030 şi se vor intensifica până în 2050.

Cel mai grav, însă, vor fi afectate cele mai sărace părţi ale lumii. Spre exemplu, Africa sub-sahariană ar putea fi responsabilă pentru 86 de milioane de migranţi interni, la care se vor adăuga alte 19 milioane în Africa de Nord, 40 de milioane în sudul Asiei şi 49 de milioane în estul Asiei şi în Pacific, potrivit aceleiași surse.

Astfel de evenimente, potrivit raportului Băncii Mondiale, vor crea un stres semnificativ atât asupra zonelor care trimit, cât şi asupra celor ce primesc migranţi interni. În acest mod, se vor pune presiuni asupra oraşelor şi zonelor urbane şi se vor pune în pericol progresele înregistrate la capitolul dezvoltare.

De asemenea, conflictele şi crizele sanitare şi economice, precum cele declanşate de pandemia de COVID-19, ar putea agrava situaţia, arată raportul. Mai mult, numărul migranţilor ar putea fi şi mai mare, în condiţiile în care raportul nu acoperă majoritatea ţărilor cu venituri mari, ţările din Orientul Mijlociu şi micile state insulare, şi nici migraţia în alte ţări.

Dacă vom putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră și dacă vom reface ecosistemele, e posibil să putem reduce numărul migranţilor interni cu 80%, până la 44 milioane de persoane, conform raportului.