Salariile din România, lovite de pandemie: fenomenul din ianuarie ne pregătește pentru ce e mai rău
După o perioadă în care salariile din România s-au aflat pe un trend ascendent, se pare începe să se resimtă pandemia și pe partea de câștiguri.
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, câștigul salarial mediu brut din luna ianuarie 2021 a fost de 5.549 lei, cu 357 lei sau 6% mai mult decât în luna precedentă. Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut însă cu 6,2%, până la 3.395 lei. Sumă echivalentă cu 696 euro la cursul din luna februarie 2021, în care s-au încasat banii.
După ajustarea cu nivelul preţurilor (55,2% din nivelul mediu european, comparativ cu 54,9% anterior), rezultă o putere de cumpărare în euro a salariului mediu de 1.262 de euro (sumă echivalentă pentru achiziția de mărfuri și servicii la preţurile medii din UE). Este o valoare similară cu cea de la mijlocul anului trecut (1.263 euro în iulie 2020).
Problemele apar în contextul unei inflații anuale crescute peste estimarea BNR de 2,99% în ianuarie 2021. De acea, avansul puterii de cumpărare a salariului faţă de aceeaşi lună a anului anterior aproape s-a înjumătățit, până la +3,4%. Comparativ cu rezultatul de creștere economică anunțat oficial pentru anul trecut, în aceeași perioadă (-3,9%), s-a putut observa o creștere de peste șapte procente.
Pe domenii de activitate, cea mai mare creştere de salarii faţă de aceeaşi lună a anului precedent s-a consemnat (absolut normal în condițiile crizei Covid) pe segmentele de sănătate și asistență socială (+10,2% nominal și +7% în termeni reali) și, destul de bizar (cu aceleași valori), furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă, conform datelor agregate și analizate de cursdeguvernare.ro.