05 mart. 2021 | 14:43

Ce se întâmplă în 2021 cu salariile. Anunțul de ultimă oră care îi afectează pe milioane de români

CHESTII
Ce se întâmplă în 2021 cu salariile. Anunțul de ultimă oră care îi afectează pe milioane de români

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit vineri despre situația bugetarilor. Cele aproximativ două milioane de angajați la stat așteaptă cu sufletul la gură să vadă ce se întâmplă cu legea salarizării unitare.

Conform ministrului Muncii, spune că în 2021 nu se vor aplica modificări în sistemul public de salarizare, ”tot sistemul de salarizare fiind bătut în cuie”, subliniază Turcan.

În 2022 ar putea apărea primele modificări salariale

Însă, în aproximativ un an de zile, atât cât e nevoie pentru a lucra la legea salarizării pentru bugetari, lucrurile se vor schimba, a mai spus ministrul.

Turcan menționează că proiectul „este unul complex”, deci are nevoie de timp pentru a-l perfecționa, astfel încât nu vrea să promită că va fi gata anul acesta.

„Proiectul acesta e un proiect foarte complex şi nu vreau să creez aşteptări false că va fi gata anul ăsta. Când vorbeşti de salarizare în sistem public te referi la aproximativ două milioane de oameni. Ori două milioane de oameni au dreptul şi ne obligă să avem maximă responsabilitate pe fiecare în parte şi să analizăm aproape fiecare tip de salarizare în parte într-un sistem uriaş. Trebuie să existe echitate între salariile în plată”, a spus Turcan.

Unele profesii sunt, fie uitate, fie marginalizate

Ministrul a vorbit, în continuare, despre complexitatea proiectului, oferind câteva exemple de măsuri care trebuie avute în vedere atunci când se modifică legea salarizării în sistemul public:

„Sunt unele sporuri care trebuie acordate în sume fixe. (…) Mai sunt necesare intervenţii pe grila de salarizare, pentru că sunt unele profesii fie uitate, fie marginalizate”, a explicat Turcan.

Turcan promite să elimine inechitățile din sistemul public de pensii și salarii

Încă de la prelurea mandatului de ministru al Muncii, Raluca Turcan a promis o nouă lege a salarizării, dar și o nouă lege a pensiilor pentru românii bugetari.

Ministrul susține că modificarea acestor legi e menită să elimine inechitățile din sistemul public de salarizare.