Salariile au crescut, românii câștigă mai mulți bani, dar nivelul de trai scade. De ce

de: Mădălina Bahrim
14 12. 2021

Statistica arată că, în ultimele luni, câștigurile salariale nete ale românilor au crescut. Pentru aceia dintre noi care nu au cunoștințe economice, acest lucru ar putea echivala cu posibilitatea de a trăi mai bine, doar că nu este deloc așa.

Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că, în luna octombrie, câștigul salarial mediu nominal brut a fost 5.773 lei, cu 41 lei (+0,7%) mai mare decât în septembrie 2021.

De asemenea, ne mai arată datele oficiale ale INS, câștigul salarial mediu nominal net s-a situat la 3.544 lei, în creștere față de luna precedentă cu 27 lei (+0,8%).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câștigul salarial mediu nominal net a crescut cu 6%.

Cele mai mari salarii nete au fost încasate de românii care își desfășoară activitatea profesională în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (8.596 lei).

La polul opus, cele mai mici salarii nete de pe piața muncii din România sunt cele din hoteluri și restaurante (1.907 lei),

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN s-au înregistrat în industria metalurgică (cu 8,1%) și în fabricarea produselor din tutun, activități de editare, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice, cercetare-dezvoltare (între 3,5% și 7,5%).

Inflația macină creșterile salariale

Din nefericire, deși, pe hârtie, românii au ajuns să câștige mai mulți bani, de la o lună la alta, aceste venituri suplimentare nu conferă cetățenilor o putere mai mare de cumpărare.

Acest lucru se întâmplă din cauza inflației foarte pronunțate din țara noastră. Aceasta macină puterea leului și, prin urmare, dacă salariile nu cresc suficient de mult încât să acopere golul produs de rata inflației, în realitate, românii ies în pierdere, atunci când trag linie la final de lună și își calculează venitul real care le intră în buzunar, de la firmele unde lucrează.