4 taxe noi pentru români din 2022. Cine și câți bani va da la bugetul statului

4 taxe noi pentru români din 2022. Cine și câți bani va da la bugetul statului
Noi taxe din 2022? Ministrul de Finanțe confirmă cel puțin o taxă

La preluarea actualului mandat de guvernare, coaliția PSD-PNL-UDMR promitea populației că nu se vor majora taxele, dar nici că vor fi introduse altele noi. Dar realitatea este cu totul alta, iar bugetul este cam gol. În această situație, și presați de punctele asumate în PNRR, actualul guvern este în căutare de surse de finanțare a bugetului, iar asta înseamnă clar o mai mare colectare a impozitelor și taxelor, inclusiv cele locale, dar și impunerea unora noi, altfel există riscul să nu se poată plăti pensiile, începând cu anul viitor.

Guvernul Ciucă în pragul falimentului

Guvernul Cîțu se lăuda cu o creștere economică fără precedent, dar cu o rată a inflației la fel de mare, și tot fără precedent. Gradul de îndatorare al României a crescut în ultima perioadă, iar peste asta au venit și obligațiile staturare din PNRR, asumate de fostul premier Florin Cîțu.

Toate aceste aspecte, puse la un loc, crează una din cele mai grele situații, cel puțin din punct de vedere al bugetului, care și-așa va suferi o primă rectificare, după discuțiile din acest final de săptămână. Surse politice spun că bugetul este aproape de zero, și nu se știe dacă vor fi bani suficienți pentru a-și plăti datoriile urgente către pensionari, și nici dacă vor fi bani suficienți pentru plata sumelor alocate asistenței sociale.

Întrebarea majoră este dacă Premierul Ciucă va avea bani pentru plata salariilor angajaților din sistemul bugetar?

Taxele noi din 2022? Fostul Ministru de Finanțe confirmă cel puțin o taxă

Un răspuns la această întrebare s-ar regăsi într-un nou proiect de majorare pentru taxele locale, dar și prin introducerea a cel puțin 4 noi taxe. Una dintre taxele noi ar avea în vedere colectarea unor sume de bani de la posesorii a unui număr mai mare de mașini și de terenuri.

Analiza taxelor și impozitelor locale, și o posibilă majorare, se regăsesc în PNRR-ul asumat și semnat de Florin Cîțu exact în ziua în care ceda fotoliul de premier. Dan Vîlceanu, fostul ministru la Finanțe, este convins de posibilitatea majorării la taxele existente, făcând referire la impozitele pe clădiri, atât pentru București, cât și pentru celelalte orașe mari din țară.

Pensionarii vor plăti 10% la contribuțiile de sănătate

Aceleași surse guvernamentale spun că pensionarii cu peste 4.000 de lei pensie vor fi obligați din 2022 să plătească un procent de 10% la contribuțiile de sănătate, cu alte cuvinte nu mai sunt excluși de la plata acestora. Decizia a fost deja aprobată și va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2022.

În același timp, tot pentru a putea atrage bani la buget, se vor impune taxele, precum cea a mașinilor poluante. În acest caz, nu se știe încă suma ce va fi percepută, dar mai mult ca sigur va intra în vigoare în prima parte a anului viitor.

Nu vom introduce noi taxe și impozite”, spunea actualul premier la nici 24 de ore de la învestire. Astăzi aflăm că vom avea cel puțin 4 noi taxe, iar cele existente, precum și impozitele, se vor majora. Rămâne să aflăm care vor fi procentele de majorare.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI