S-a terminat cu facturile mici la gaz și curent pentru români: avertismentul experților despre utilități
În cazul în care trăiești cu impresia că s-au scumpit facturile la gaz și curent, nu ești singur. Mai grav decât atât, însă, este că viitorul este și mai sumbru, potrivit experților care lucrează în domeniu.
Iuliana Păunescu este șefa diviziei de trezorerie din cadrul Premier Energy. Ca referință, Premier Energy este al treilea distribuitor de gaz ca mărime din țară și între primii cinci furnizori de utilități la nivel național. Din această poziție, Iuliana a acordat un interviu celor de la Agerpres și a explicat ce se întâmplă cu facturile de utilități ale românilor. De ce am ajuns aici, dar mai ales ce urmează.
Facturile românilor la gaz și curent, din ce în ce mai mari
În opinia Iulianei Păunescu, românii au avut ghinion. Liberalizarea pieței de energie s-a suprapus cu un context internațional de creștere a prețurilor. Ca o posibilă soluție, autoritățile ar trebui să se grăbească în ceea ce privește implementarea legislația pentru consumatorii vulnerabili, cei care nu-și permit plata facturilor. O altă idee, implementată deja în Spania, ține de reducerea taxelor în sectorul energetic.
”E un moment dificil într-un context internaţional şi local dificil. În România, avem temperaturi excesiv de mari, am avut oprirea unui reactor, avem modificări regulatorii, apropo de decontarea la 15 minute (pe bursa de energie – n.r.), toate acestea pun presiune, în contextul liberalizării pieţei. Este normal, dacă liberalizăm piaţa, în contextul cerere-ofertă, ca prima dată să avem o creştere de preţ, dar, alimentat de contextul în care ne aflăm, România marchează nişte maxime europene.”, a atras atenția oficialul Premier Energy.
”Nu suntem singurii. Piaţa românească este interconectată cu piaţa europeană, acesta este trendul în Europa, din păcate nu cred că vom mai avea de aici înainte preţuri mici la energia electrică, asta şi în contextul decarbonizării şi al ambiţiilor UE cu reducerea emisiilor de gaze cu 55% până în 2030. Se încurajează energia regenerabilă, dar suntem cumva insuficient din punctul de vedere al producţiei, trebuie să creştem, şi atunci nu avem ce face, ne uităm de pe margine.
Din aceste motive, pentru consumatori este un moment dificil. Cumva, nu ne-a ajutat vremea vara asta. Iarna n-o să ne ajute din nou vremea, pentru că trăim în Europa continentală şi o să vină iarna.”, a concluzionat Iuliana Păunescu.