Inevitabilul s-a produs: lovitura dată datornicilor la gaz și curent de statul român. Urmează un viitor sumbru

Inevitabilul s-a produs: lovitura dată datornicilor la gaz și curent de statul român. Urmează un viitor sumbru

Nu au trecut nici 24 de ore de când discutam de posibilitatea penalizării rău-platnicilor români cu deconectarea de la energie electrică și gaze naturale. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență și a pornit cronometru până când sute de mii de români vor fi loviți grav.

Pe ordinea de zi a Guvernului de pe 5 august 2021, autoritățile au avut pe listă o ordonanță de urgență care să faciliteze deconectarea românilor care nu și-au permis să plătească facturile la gaz și curent pe perioada stării de alertă. Practic, de un an de zile fusese introdus un mecanism menit să ajute oamenii care au fost loviți de pandemie, au rămas fără un loc de muncă sau le-au scăzut drastic veniturile. De azi, nu mai există.

Statul român ”a îngropat” românii: cum te-a lăsat fără gaz și curent

Guvernul a adoptat ieri Ordonanța de Urgență privind abrogarea art. 72 alin. (1) al Ordonanței de urgență nr. 70/2020 privind reglementarea unor măsuri, începând cu data de 15 mai 2020, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, pentru prelungirea unor termene, pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, a Legii educației naționale nr. 1/2011, precum și a altor acte normative.

Dincolo de formulările abstracte însă, prin acest act normativ, Guvernul a abrogat prevederea legală introdusă anul trecut ca urmare a pandemiei COVID-19, prin care a fost interzisă deconectarea sau debranșarea consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă. Starea de alertă a fost prelungită ieri cu 30 de zile, iar pandemia are mari șanse să revină cu valul patru, dar pe săracii români nu-i mai ajută nimeni, iar datoriile sunt mari. Nu-și permite nimeni să le plătească nimeni peste noapte, de frica debranșării.

Dacă nu era evident, guvernul a luat această măsură în urma solicitării furnizorilor de electricitate și gaze care s-au plâns de faptul că există clienți care abuzează de această prevedere și nu-și plătesc facturile, știind că nu pot fi deconectați.

După cum am atras atenția și ieri, numărul românilor aflați în această situație este unul șocant de mare. Potrivit datelor Autorității de Reglementare și ale companiilor din sector, numărul clienților finali casnici și non-casnici de energie electrică și gaze naturale care nu au achitat contravaloarea consumului de energie electrică și/sau de gaze naturale înregistrat în perioada vizată de amânarea  debranșărilor / deconectărilor a ajuns la circa 209.000, cu un cuantum al debitelor restante de circa 249 de milioane de lei la sfârșitul lunii mai 2021. Vorbim însă de peste 200.000 de abonați, entități contractate, case. Prea puțini români stau singuri în case. De fapt, noul OUG va lovi probabil peste 500.000 de români aflați într-o situație financiară precară.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: