S-a terminat cu energia regenerabilă: cea mai importantă țară din UE a trecut pe cărbuni

de: Alexandru Puiu
14 09. 2021

În teorie, ar trebui să facem eforturi cu toți să trecem la surse de energie regenerabilă. În practică, atunci când cea mai puternică economie din UE decide să revină la cărbune, tranziția către eoliene și panouri solare pare să nu fie cea mai fiabilă.

În Germania, energia eoliană nu mai este cea mai importantă sursă de energie electrică, începând cu primul semestru din 2021. Nemții au trecut pe cărbuni, în contextul în care dezbaterile referitoare la schimbările climatice au devenit din ce în ce mai aprinse pe teritoriul Uniunii Europene.

Ce înseamnă trecerea Germaniei pe cărbune

Conform calculelor publicate luni de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), în primul trimestru din 2021, 56% din cei 258,9 miliarde KWh de electricitate generaţi în Germania au venit din surse convenţionale, cum ar fi cărbunele, gazele naturale sau energia nucleară. Este cu 20,9% mai mult decât în primul semestru din 2020.

În contrast cu valorile de mai sus, ponderea energiilor regenerabile, cum ar fi energia produsă de centralele eoliene, fotovoltaice și biogaz, a scăzut cu 11,7% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În ceea ce privește motivația acestor schimbări, în mod previzibil, au legătură cu vremea de afară. Lipsa vântului puternic din primăvară a fost principala cauză a scăderii ponderii eolienelor. La final, din energia electrică utilizată de nemți, a venit de la turbinele eoliene cu 21% mai puțină. Diferența de necesar a fost compensată de termocentrale.

După cărbune şi energie eoliană, gazele naturale au fost a treia cea mai importantă sursă de energie pentru producţia de electricitate în Germania, în primul semestru din 2021, cu o pondere de 14,4%, înaintea energiei nucleare, cu ponderea de 12,4%.

Anunțul vine la mai puțin de un an după ce cancelarul Angela Merkel a reușit să semneze un acord pentru ca Germania să fie prima țară din Uniunea Europeană care să renunțe complet la cărbune. Acest lucru ar trebui să se întâmple până în 2038. Până anul viitor, speră să renunța energie nucleară. În mod previzibil, activiştii de mediu cer renunţarea mai devreme la cărbune pentru reducerea mai rapidă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

„În 2020, aproximativ 739 de milioane de tone de gaze cu efect de seră au fost emise în Germania. Înseamnă cu 70 de milioane de tone – reprezentând 8,7% – mai puţin decât în 2019”. Este vorba despre „cea mai importantă scădere anuală de după Reunificarea Germaniei din 1990”, a anunţat Ministerul Mediului, într-un comunicat. Ca referință, Germania s-a angajat să îşi scadă emisiile de CO2 cu 40% în 2020 în raport cu 1990 şi cu 55% în 2030 în raport cu acelaşi an.