S-a descoperit adevărata cauză a bolii Alzheimer: ce-nseamnă asta pentru viitoarele tratamente

de: Ozana Mazilu
22 09. 2021

De ani de zile, oamenii de știință au studiat modul în care acumularea de molecule toxice în creier ar putea provoca sau contribui la boala Alzheimer. Dar mult mai dificil a fost descoperirea motivului care declanșează procesul care face ca aceste molecule să înceapă să se acumuleze.

Acum, o echipă de cercetători de la Curtin University spune că „scurgerea” unui compus toxic numit beta-amiloid din fluxul sanguin ar putea fi problema, potrivit unui studiu efectuat la șoareci, publicat recent în revista PLOS Biology.

Se vor dezvolta noi tratamente pentru Alzheimer

Deși nu este încă clar dacă același proces se întâmplă și la oameni, descoperirea ar putea oferi oamenilor de știință o nouă modalitate de a urmări sau monitoriza apariția bolii Alzheimer și, poate, îi va ajuta să dezvolte noi tratamente pentru a o preveni.

„Deși știam că trăsătura distinctivă a persoanelor care trăiesc cu boala Alzheimer a fost acumularea progresivă a depozitelor de proteine ​​toxice din creier, numite beta-amiloid, nu știam de unde provine amiloidul sau de ce s-a depus în creier”, spune autorul principal al studiului și cercetătorul Curtin, John Mamo.

Mai precis, echipa a descoperit că beta-amiloidul, un compus care se acumulează în creierul persoanelor cu Alzheimer, care a fost asociat de mult timp cu debutul demenței, se formează în afara creierului, apoi este transferat în fluxul sanguin de lipoproteine.

În noul studiu, oamenii de știință au descoperit că acele lipoproteine ​​tind să se scurgă, permițând compușilor toxici să ajungă la creier și să înceapă să se acumuleze. Șoarecii care au avut niveluri mai ridicate de producție de amiloid au arătat, de asemenea, un grad mai mare de inflamație la nivelul creierului, sugerând o legătură între compus și apariția bolii neurodegenerative.

„Această cale „sânge-creier” este semnificativă, deoarece, dacă putem gestiona nivelurile din sânge ale lipoproteinelor-amiloide și prevenim scurgerea lor în creier, acest lucru deschide noi tratamente potențiale pentru a preveni boala Alzheimer și a încetini pierderea memoriei”, a adăugat Mamo.

Ar fi nevoie de confirmarea faptului că aceeași legătură există la oameni, înainte ca cineva să poată vorbi despre noi tratamente pentru Alzheimer. Dar Mamo sugerează în comunicat de presă că anumite medicamente sau chiar modificări ale dietei ar putea reduce cantitatea de amiloid din sânge, contribuind potențial la prevenirea sau cel puțin la întârzierea Alzheimerului.