S-a dat lege. Românii pot lucra doar jumătate de normă cu salariu întreg. Ce trebuie să faci acum ca să te încadrezi
Unii angajați pot lucra pentru un salariu întreg doar jumătate de normă. Iată cine se încadrează în această lege și ce trebuie să faci ca să beneficiezi de ea.
Angajații care au grijă de o persoană vârstnică dependentă, membru de familie, pot lucra, în mod legal, part-time și să primească salariul integral. Concret, aceștia pot lucra la angajator doar jumătate de normă, diferența până la norma întreagă fiind plătită de autoritățile locale.
Potrivit actului normativ care prevede această facilitate, respectiv Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, salariații care au în familie o persoană vârstnică dependentă, de care au grijă în mod curent, pot lucra cu jumătate de normă, bucurându-se însă de salariu întreg, potrivit Avocatnet.ro.
Mai exact, potrivit Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, jumătate de normă este plătită de angajator, iar cealaltă jumătate de normă, de autoritățile locale, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu.
Care sunt românii care beneficiază de salariu întreg și jumătate de normă
Doar persoanele care lucrează în baza unui contract individual de muncă pot beneficia de această facilitate. Suplimentar, și angajatorul celui care are grijă de o persoană vârsnică dependentă trebuie să fie de acord cu cererea acestuia de a modifica durata normală a timpului de muncă.
Dacă acest lucru este posibil, angajatorii sunt obligați, potrivit Codului muncii, să ia în considerare cererile salariaților pentru transferul pe un loc de muncă cu fracțiune de normă. În plus, pentru a înlesni astfel de transferuri, angajatorul trebuie să informeze salariații atunci când apar locuri de muncă cu fracțiune de normă.
Ce acte sunt necesare pentru solicitarea serviciilor de îngrijire
Legislația muncii în vigoare stabilește că, în cazul salariaților angajați cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de opt ore pe zi și de 40 de ore pe săptămână. Conform Codului muncii, un salariat cu fracțiune de normă este considerat cel “al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil”.
Cererile pentru acordarea de îngrijiri la domiciliu pentru persoanele vârstnice dependente se pot depune la serviciul public de asistență socială din cadrul primăriei localității.
Ulterior, pentru ca salariații să poată beneficia de plata unei jumătăți de normă pentru a avea grijă de persoana dependentă se va efectua o anchetă socială. Ancheta socială se realizează de asistentul social din cadrul serviciului public de asistență socială, împreună cu medicul specialist al persoanei vârstnice dependente.