Rușii nu mai stau la discuții: gigantul Facebook – executat silit

de: Mădălina Bahrim
19 10. 2021

Rusia a demarat procedurile de executare silită împotriva celei mai mari și puternice rețele sociale din lume – Facebook. 336.000 de dolari sunt în joc.

Pe data de 8 octombrie, serviciul federal de executori judecătorești din Rusia a deschis împotriva companiei lui Mark Zuckerberg, opt proceduri de executare împotriva Facebook în valoare totală de 26 de milioane de ruble, echivalentul a 336.000 de dolari, la cursul valutar actual.

Procedura a fost deschisă în baza deciziei formulate de Curtea Tagansky din Moscova.

Care sunt acuzațiile împotriva Facebook

Nu este primul conflict pe care rețeaua socială îl are cu magistrații ruși. Anterior, Facebook a fost sancționată de Curte, prin multiple amenzi pe care gigantul tech le-a primit, pe motiv că ar refuza să șteargă conținutul interzis.

Din cauză că gigantul social media nu și-a plătit datoria impusă de autoritățile ruse, acesta va fi executat silit, pentru ca Rusia să-și poată recupera banii pe care îi pretinde, în urma sancțiunilor.

La începutul lunii, mai mulți oficiali ruși au subliniat din nou necesitatea ca țara lor să-și dezvolte propriile platforme de social-media. Reacțiile au venit în contextul avariei globale suferite de platformele deținute de Facebook – Messenger, Instagram și WhatsApp.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, a declarat că această cădere globală „răspunde întrebării referitoare la nevoia de a ne dezvolta propriile platforme de internet și social media”.

„Țările trebuie să monitorizeze concurența în domeniul informațiilor și să împiedice o asemenea monopolizare al spațiului informațional”, a afirmat acesta pentru agenția de presă TASS cu referire la numărul mare de aplicații deținute de Facebook pe care oamenii de pe tot Globul le folosesc zilnic.

De asemenea, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, acuză platformele sociale globale de „controlarea societății” și „înlocuirea unor instituții democratice legitime”.

Îți amintesc faptul că, încă din primele luni ale lui 2021, Rusia a adoptat legislație care obligă toate dispozitivele smart, printre care telefoanele, calculatoarele și televizoarele, vândute în țară să aibe software rusesc preinstalat.