Românii spun „adio” centralelor electrice, GPL și sobelor. Motivul care îi determină să facă asta

de: Ozana Mazilu
17 11. 2021

În ultimul timp, românii renunță din ce în ce mai mult la sobele tradiționale, la centralele electrice, dar și la cele pe GPL.

Românii preferă, în ultima vreme, termoșemineele și centralele pe peleți. Acesta este motivul pentru care cererea pentru acest tip de combustibil a explodat în ultimul an.

Astfel, din 2020, scrie Mediafax, producătorii abia fac față cererii de peleți. Asta în condițiile în care, cu cinci ani în urmă, rămâneau cu peleții în depozite.

Românii nu mai vor centrale electrice

Cererea de peleți s-a dublat în ultimii ani. Din ce în ce mai multe gospodării trec de la folosirea combustibililor fosili la peleți din lemn ecologic, precum și alte alternative ecologice în sistemele de încălzire. La sfârșitul lunii august a acestui an, HS Timber Productions a vândut cu 50% mai mulți peleți decât anul trecut”, au declarat reprezentanții HS Timber Productions, fostul Schweighofer, citat de Mediafax.

Ca referință, dacă în vara lui 2021 o tonă de peleți costa 800-1200 de lei, acum prețul a ajuns la 1500-2400 de lei. Ba mai mult, în unele zone ale României nu se mai găsesc peleți din cauza cererii ridicate.

Motivul pentru care românii fac asta? Scumpirile gazelor și a curentului electric.

Mai mult, dacă o locuinţă tradiţională încălzită cu lemne consumă circa două tone într-un sezon pentru o cameră şi ocazional două cu o suprafaţă totală de 25 de metri pătrați, o casă de o sută de metri pătrați şi cinci camere poate fi încălzită cu trei tone de peleți datorită sistemului de încălzire centralizată cu ajutorul caloriferelor.

De asemenea, dacă în sobă pot fi arse diverse materiale, precum resturi de PAL sau alte materiale puternic poluatoare, în termoșemineu sunt utilizați doar peleţi, cu un impact scăzut asupra mediului.

Dar veștile nu sunt tocmai bune. Scumpirea lemnului de foc vine în contextul în care facturile la energie au crescut cu 30%, iar cele de gaze aproape se dublează, factori care creează contextul celei mai complicate ierni din punct de vedere energetic prin care va trece România.