Românii, din nou pe primul loc, dintr-un motiv trist: cum am ajuns să cheltuim atât de mult pe mâncare
Institutul European de Statistică a publicat cea mai recentă analiză referitoare la cheltuielile cetățenilor din Uniunea Europeană. Cu această ocazie, din nou, vedem România cu alți ochii, iar realitatea nu include motive de bucurie.
În întreaga comunitate europeană, gospodăriile din România sunt în continuare pe primul loc când vine vorba de procentul cheltuielilor cu mâncare și băuturile non-alcoolice din totalul cheltuielilor de consum, se arată în datele publicate de Eurostat. Cu alte cuvinte, românii pun mai mult accent pe nevoile de bază, de supraviețuire, accesul la alimente, apă, sucuri, decât toate celelalte țări de pe bătrânul continent.
Românii, preocupați cu mâncarea, mai mult decât altceva
Media în Uniunea Europeană a ponderii cheltuielilor cu alimentele și băuturile non-alcoolice a fost de 14,8% în 2020, comparativ cu doar 13% în 2019. Pe de altă parte, în țara noastră, procentul din cheltuielile totale de consum a fost de 26,4%. Deși ai crede că pandemia a jucat un rol important în obținerea acestui procent îngrijorător, nu este deloc așa. În 2019, procentul a fost de 26%, cu doar 0,4 procente mai mic.
Alte țării în care oamenii dau cel mai mare procent din cheltuielile de consum pe mâncare sunt Lituania – 21,7%, Estonia – 21,6% și Croația – 21,4%. La polul opus, cea mai mică pondere pe același subiect se înregistrează în Luxemburg – 9,5% și Irlanda – 9,8%. Acestea sunt și singurele țări din top cu valori mai mici de 10%.
Românii se descurcă totuși foarte bine la altceva. Chiar dacă dau mulți bani pe mâncare, dau un procent mai mic din cheltuieli pe utilități, apă, electricitate, gaze naturale și alți combustibili. Ca referință, în țara noastră discutăm de doar 18,8% procente cheltuite pe acest aspect al traiului în România. Pe de altă parte, utilitățile reprezintă 30,7% în Slovacia, 30,5% în Finlanda sau 28,9% în Danemarca. Cu procente mai mici decât pe meleaguri mioritice sunt Lituania – 15,5%, Malta – 16,8% și Cipru – 18%.
În final, la nivelul întregii Uniuni Europene, cheltuielile pentru locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili au reprezentat în 2020 mai mult de un sfert (25,7%) din totalul cheltuielilor de consum, valoare ce reprezintă o creştere cu 2,2 puncte procentuale comparativ cu 2019. Pe locul doi s-au aflat cheltuielile efectuate pe alimente şi băuturi non-alcoolice cu o pondere de 14,8%, în cazul cărora a fost înregistrată o creştere de 1,8 puncte procentuale.