Rețeaua electrică, vulnerabilă la hackeri: ce fac americanii pentru a spori securitatea cibernetică

de: Alexandru Puiu
23 04. 2021

În ultimii ani, americanii au căzut victimă mai multor atacuri cibernetice de amploare. Indiferent dacă au fost vinovați rușii, chinezii sau nord-coreenii, este clar că o parte importantă din infrastructura SUA este vulnerabilă la hackeri. Din fericire, se caută soluții.

La sfârşitul anului trecut, a fost identificat un mare atac cibernetic împotriva unor organizaţii guvernamentale şi companii americane. Hackerii au reușit să se infiltreze într-o platformă a dezvoltatorului de softuri SolarWinds pentru a accesa un număr mare de firme private și instituții de stat. În urma unei investigații de amploare, la acea oră, s-a ajuns la concluzia că Rusia s-ar fi aflat în spatele acelui atac.

Vulnerabilitățile americanilor au ajuns din nou sub reflector în luna martie a acestui an. Atunci, un grup de hackeri susţinuţi de China a exploatat vulnerabilităţi de securitate ale platformei Exchange Server de la Microsoft pentru a accesa ilegal mii de organizaţii americane, printre care întreprinderi private, dar și rețele de servicii publice, precum centrale electrice.

În acest set de circumstanțe, ieri, la Casa Albă, a fost detaliat un program amplu pentru modernizarea infrastructurii cibernetice cu accent pe protecția împotriva hackerilor. Programul detaliat de departamentul energiei, echivalentul ministerului de la noi, implică un parteneriat public-privat care, în doar 100 de zile, trebuie să actualizeze sistemele de control cele mai vulnerabile la atacuri online.

„Statele Unite fac faţă unui atac cibernetic sofisticat şi tot mai mare al actorilor răuvoitori care caută să perturbe accesul la electricitatea de care americanii au nevoie pentru casele şi întreprinderile lor”, a declarat secretarul de la Energie, Jennifer Granholm. „Este în acelaşi timp rolul guvernului şi al sectorului privat de a împiedica posibile daune şi de aceea colaborăm să luăm aceste măsuri decisive pentru ca americanii să poată conta pe o reţea energetică rezistentă, sigură şi ireproşabilă”, a adăugat oficialul american.
Emily Horne, purtător de cuvant al Consiliului de securitate naţional al Casei Albe, dă asigurări că planul de protecţie a reţelei electrice are „obiective ambiţioase, dar realizabile”. Mai mult, el îi va „ajuta pe proprietari şi pe operatori să-şi modernizeze abilităţile în materie de apărare cibernetică, în special îmbunătăţindu-şi capacităţile de detecţie, de diminuare a riscurilor şi de investigaţii penale”.