Cum s-au infiltrat hackerii ruși în rețeaua electrică americană

Cum s-au infiltrat hackerii ruși în rețeaua electrică americană

După ce am aflat că hackerii ruși au reușit să se implice în procesul electoral al americanilor, acum aflăm că și-au făcut de cap și cu rețeaua lor electrică. 

Jurnaliştii Washington Post au dezvăluit că hackerii ruşi au reuşit să pătrundă în reţeaua electrică din Statele Unite, după ce un cod asociat operaţiunii de hacking ”Grizzly Steppe” (n.r. ”Stepa Cenuşie”) a apărut în sistemul unui furnizor electric din Vermont. Hackerii ruşi nu au utilizat codul respectiv în mod activ pentru a opri operaţiunile furnizorului, însă pătrunderea în reţeaua electrică americană este o vulnerabilitate masivă pentru SUA, potrivit news.ro.

Rețeaua electrică este bazată pe un sistem foarte complex de computere și este monitorizată regulat de angajați ai guvernului și de oameni din industrie, deoarece orice perturbare poate avea consecințe grave pentru serviciile medicale și serviciile de urgență. Astfel, angajații companiei Burlington Electric au descoperit un cod malware pe un laptop care nu era conectat în acel moment la rețeaua electrică din Vermont.  Compania a precizat că a luat acţiuni imediate pentru a izola respectivul laptop şi a anunţat autorităţile federale.

Guvernatorul Peter Shumlin a cerut autorităţilor federale ”să conducă o investigaţie completă cu privire la acest incident şi să ia măsuri pentru a se asigura că nimic asemănător nu se va mai întâmpla vreodată”.

”Locuitorii din Vermont şi toţi americanii ar trebui să fie alarmaţi şi indignaţi că unul dintre huliganii lumii – Vladimir Putin – a încercat să pătrundă în reţeaua noastră electrică, pe care ne bazăm masiv pentru a susţine calitatea vieţii, economia, sănătatea şi siguranţa. Acest episod ar trebui să atragă atenţia asupra nevoii urgente ca executivul federal să urmărească în mod vehement şi să pună capăt unei asemenea imixtiuni din partea ruşilor”, a declarat Shumlin.

De asemenea, senatorul democrat Patrick J. Leahy a explicat că hackerii ar fi încercat să pătrundă în reţeaua electrică pentru a sista furnizarea de energie în mijlocul iernii, ceea ce reprezintă o ameninţare directă la adresa locuitorilor din Vermont.

Pătrunderea în sistemul unui singur furnizor poate reprezenta un test pentru hackerii ruşi, care vor să descopere cât de mult pot ajunge în reţeaua electrică din Statele Unite.

De asemenea, autorităţile nu ştiu dacă respectivul cod malware a pătruns în sistemul furnizorului din Vermont. O investigaţie a fost lansată de autorităţile federale pentru a determina momentul intruziunii şi dacă alţi furnizori de energie electrică au fost vizaţi de operaţiuni de hacking similare.

”Întrebarea rămâne: sunt deja în alte sisteme şi care este intenţia lor?”, a declarat un oficial american pentru Washington Post.

Citește și:
Etichete: