Protestul devenit viral al unul fermier din România: câte vizualizări a făcut, după ce și-a distrus cultura de castraveți

de: Alexandru Puiu
14 06. 2021

Agricultura românească a devenit o bătaie de joc pentru guvernele care s-au perindat pe la București, iar un fermier s-a săturat să mai ceară în zadar ajutorul autorităților. Din acest motiv, a ajuns să-și distrugă cultura de castraveți într-un viral pe Facebook.

La momentul redactării acestui material, are peste 230.000 de vizualizări în doar câteva zile de la publicare. Valoarea nu ar fi atât de impresionantă, iar clipul nu s-ar fi viralizat atât de repede în mediul online, dacă subiectul nu ar fi fost atât de actual și, în practică, nu ar fi afectat atât de mulți români.

Iulian Badea este un legumicultor din Isalnița, județul Dolj. În clipul de câteva minute, bărbatul atrage atenția asupra faptului că țăranul român muncește în zadar, iar promisiunile politicienilor sunt uitate cu ușurință. Din poziția sa de fermier, el și-a spus păsul față de Ministerul Agriculturi și Dezvoltării Rurale, dar mai ales față de ministrul Adrian Oros. Clipul a fost filmat din solarul cu castraveți pe care îi vinde cu 80 de bani pe kilogram, o sumă atât de mică încât nu-și poate acoperi nici măcar costul de producție. De profit, nici nu se pune problema.

”În primul rând mă adresez cultivatorilor, și ulterior guvernanților. Uite cum am ajuns să muncim ca proștii și să vindem cu 80 de bani, să plătim manoperă de cules, de transport, taxă de piață, mai bine uite ce facem cu o cultură de castraveți impecabilă (legumicultorul smulge lujerii din pământ – n.r). La 80 de bani (pe kilogram – n.r) și 1 leu, niciodată acest preț nu va aduce profit legumicultorului”, este mesajul legumicultorului transmis printr-o filmare postată pe pagina personală de Facebook.

Ca mesajul să fie unul și mai dramatic, fermierul detaliază cum însuși ministrul agriculturii a promis în octombrie 2020, când se afla în ferma sa, că vor exista depozite regionale. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic.

”Măi Oros, sau cum te-o schema, că nici nume românesc nu ai, sau măi Cîțule, unde sunt depozitele regionale pe care le-ai promis la mine în curte, în exploatație? Ți-ai ocupat fotoliul, te-ai așezat bine mersi și acum nu îți mai pasă de noi legumicultorii. Ia uite ce se întâmplă cu producția autohtonă. Că eu fac parte din categoria aia a țăranului sărac și mândru, nu muncesc gratis cum vreți voi. De subvenții ne-ai luminat, de ajutoare la fel, de Coronavirus ne-ai luminat, așa că fraților, legumicultorilor colegii mei, nu mai munciți gratis că uite, faceți ca mine. Facem o echipă și mergem la cerșit în Franța că în România nu câștigăm nimic din legumicultură. Din cauza acestor farisei politici asta se întâmplă cu producătorul agricol român, acela care investește sume de milioane, acela care nu stă cu mâna întinsă, că poate ei au crezut că noi suntem ca ei, milogi în campanie și după aceea șefi. Noi nu, nu suntem neserioși niciodată, ăștia care știm să muncim și știm să facem anumite lucruri. Și încă odată, Oros, spune ce faci cu noi? Noi ăștia care când îți e greu te ajutăm”, mai spune fermierul în mesajul său.

Merită reținută și o altă promisiune încălcată de ministru. În mod regretabil, înființarea rețelei de depozite regionale strategice pentru alimente la nivel regional pe bani europeni prin intermediul Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR), despre care am scris mai multe materiale în ultimele săptămâni, s-a dovedit a fi un proiect neinteresant pentru Bruxelles. Același destin a avut și planul național de irigații.