Progresul Facebook ține de inteligență artificială, din nou: s-ar putea totuși să te enervezi mai puțin

de: Alexandru Puiu
17 06. 2021

Facebook este într-o perpetuă căutare pentru automatizarea procesului de moderare al postărilor sensibile de pe cea mai mare rețea socială. În acest scop, depinde din ce în ce mai mult de inteligență artificială și mai puțin de oameni.

În timp ce Facebook continuă să fie principalul mijloc prin care se răspândesc sentimentele de ură și diviziune în societate, compania condusă de Mark Zuckerberg promite că face tot ce este posibil ca acest lucru să nu se întâmple. În acest sens, tocmai a lansat un nou instrument software menit să facă mai ușoară viața moderatorilor umani și, implicit, a utilizatorilor.

Gigantul lui Zuckerberg a dezvăluit miercuri o nouă opțiune, numită „Admin Assist”. Aceasta permite celor responsabili să determine pe baza anumitor criterii predefinite ce este acceptabil sau nu în cadrul grupului și să verifice automat conținutul și comentariile potențial problematice.

Pe de altă parte, moderatorii pot utiliza instrumentele pentru a elimina mesajele care conțin linkuri către conținut nedorit, pentru a ”încetini” conversațiile prea animate, orice ar însemna asta, sau pentru a impune utilizatorilor o perioadă minimă de timp înainte ca aceștia să poată participa la conversații. „Aceste opțiuni automatizează lucrurile pe care administratorii le-au făcut manual anterior”, a declarat pentru AFP Tom Alison, vicepreședinte al companiei. Probabil că acesta este cel mai important aspect al întregii ecuații.

În final, Facebook speră să facă un pic de curățenie în comunitățile private găzduite de rețeaua socială. Grupurile de pe Facebook, în mare parte non-publice, sunt văzute ca ultimele bastioane în care jignirile și opiniile extremiste riscă să fie propovăduite și răspândite fără reținere, chiar dacă sunt formate inițial în jurul unor pasiuni și interese comune (muzică, părinți din același cartier, etc). „Unele dintre aceste grupuri au milioane de oameni”, notează Tom Alison. Potrivit acestuia, peste 1,8 miliarde de oameni îl folosesc în fiecare lună, sub coordonarea a 70 de milioane de administratori.d