Probleme mari la TikTok: ce acuzații i se aduc rețelei de socializare

de: Iulia Kelt
27 12. 2021

Un moderator, angajat la TikTok, a dat în judecată platforma de socializare pentru traume cauzate de videoclipurile grafice pe care a fost nevoit să le vizioneze.

Moderatorul TikTok, Candie Frazier, a declarat, într-un proces intentat angajatorului său, că ar fi fost supusă la o mare traumă, în momentul în care a fost nevoită să vizioneze videoclipuri care prezintă violență, împușcături în școli și chiar canibalism, pe TikTok „Reclamanta are probleme cu somnul și, atunci când reușește să adoarmă, are coșmaruri îngrozitoare”, s-a spus în cadrul procesului.

Rețeaua de socializare TikTok, acuzată de tiranie și de rele tratamente asupra angajaților

Ca și când asta nu ar fi suficient, TikTok pare să aibă și alte probleme, atunci când vorbim despre modul în care își tratează angajații. Conform unor reclamații, rețeaua de socializare și-ar obliga angajații să practice ture de 12 ore, cu o pauză de prânz de o oră și alte două, de numai 15 minute. „Din pricina volumului mare de muncă, moderatorilor de conținut video nu li se permite să stea mai mult de 25 de secunde la un videoclip, înainte de a decide dacă acesta este, sau nu, apt pentru publicare. Se întâmplă ca aceștia să vizioneze simultan trei până la zece videoclipuri în același timp”, se arată în plângerea aferentă procesului colectiv intentat împotriva TikTok.

De departe, cea mai mare problemă este cea a conținutului mult prea grafic la care sunt supuși moderatorii. Coroborat cu volumul mare de muncă și multele ore petrecute în fața computerului, devine lesne de înțeles că aceștia pot dezvolta traume psihice de nedescris. Mai mult, din pricina oboselii, nu ar fi exclus să se comită inclusiv greșeli și clipuri extrem de violente să ajungă să fie publicate online și văzute, ulterior, de minori.

Cu toate că TikTok ar fi trebuit să-și reglementeze, până acum, condițiile de muncă și să ofere consiliere psihologică moderatorilor, acest lucru nu s-a întâmplat, așadar angajații au luat atitudine, considerând că așa nu se mai poate.

Un proces similar a fost intentat împotriva Facebook, în 2018. Între timp, compania concurentă și-a rezolvat problemele, ceea ce se speră și în acest caz.