Primii oameni către Marte: NASA a fixat data misiunii, dar are o problemă imensă

de: Ozana Mazilu
15 02. 2021

NASA a rămas în urmă în efortul său de a crea nave spațiale cu propulsie nucleară. Astfel că va trebui să lucreze mult mai mult dacă dorește să aibă una pregătită pentru o misiune cu echipaj uman în anul 2039 pe Marte.

Acest lucru este potrivit unui nou raport al Academiilor Naționale sponsorizate de NASA, care au constatat că agenția spațială va trebui să găsească finanțare „agresivă” pentru propulsia nucleară, potrivit Space News. Dacă nu recuperează timpul pierdut, concluzionează raportul, NASA riscă să rămână în urmă într-o misiune importantă.

Probleme pentru cea mai importantă misiune în spațiu

După zeci de ani de investiții șovăitoare în propulsia nucleară, autorii raportului au scris că nu sunt convinși că NASA va fi pregătită la timp.

„Tehnologia de propulsie nucleară spațială prezintă un mare potențial pentru a facilita explorarea umană a lui Marte”, a declarat Bobby Braun, directorul științei planetare la Jet Propulsion Laboratory și copreședinte al comitetului care a scris raportul. „Cu toate acestea, este necesară o accelerare semnificativă a ritmului de avansare a tehnologiei dacă NASA și partenerii săi vor finaliza această misiune în termenul stabilit”.

Dar există, totuși, ceva speranță: Jim Reuter, administrator asociat NASA pentru tehnologia spațială, și-a exprimat sprijinul pentru această tehnologie într-o întâlnire din 27 ianuarie a comitetului tehnologic al Consiliului Consultativ NASA.

Dar, după cum remarcă Space News, președintele Biden nu a pus prea mult accent pe noua politică spațială. Deci nu este întru totul clar modul în care aceste diferite termene și priorități s-ar putea schimba în următoarele luni și ani.

Propulsia nucleară pentru călătoriile spațiale are cu siguranță un impuls puternic. Fostul președinte Donald Trump a semnat  Space Policy Directive-6 la sfârșitul lunii decembrie. Prin aceasta, Trump a solicitat NASA și partenerilor săi să accelereze dezvoltarea reactoarelor nucleare și a sistemelor de propulsie din afara lumii și se pare că NASA a auzit apelul.