Premieră istorică: ce performanță au reușit mașinile electrice, ce se întâmplă cu diesel

de: Andrei Tilimpea
28 09. 2021

Vești bune din partea industriei auto. Cu toate că aceasta se confruntă cu cea mai profundă criză din istorie, anul acesta marchează o premieră pe segmentul de piață dedicat mașinilor electrice.

Lunile trecute, s-a observat o creștere a volumului total de înmatriculărilor de 713.000 de autoturisme, pe piața din Europa, o scădere de 18 procente față de 2020. Practic, înmatriculările europene după opt luni rămân mai mari față de cele din 2020, cu 8,1 milioane de unități.

Criza de cipuri a fost un regres major pentru constructorii care, încă, se luptă cu efectele pandemiei. Problemele de producție și întârzierile de livrări de mașini noi au afectat vânzările, iar lipsa de stocuri la dealeri a forțat mulți consumatori să privească spre mașinile rulate sau pur și simplu să-și amâne achiziția”, explică analistul Felipe Munoz, de la Jato Dynamics.

„În condiții normale, clienții ar putea aștepta multe luni pentru un Ferrari nou, dar ei experimentează acum aceeași întârziere pentru modele obișnuite”.

Diesel – motorul pe cale de dispariție

Printre cele mai vândute automobile electrice din Europa au fost VW ID.3, care a depășit din nou Tesla Model 3, urmat de VW ID.4, Renault Zoe, noul Ford Mustang Mach-E, Kia Niro, Skoda Enyaq și Tesla Model Y, care intră pentru prima dată în top 10 al clasamentului vânzărilor. Pe ultimele locuri s-au aflat VW e-Up și Fiat 500.

În acest context, segmentul de vehicule electrificate, care adună laolaltă mașinile complet electrice și pe cele plug-in hybrid, a depășit în premieră segmentul mașinilor diesel, cu o cotă de piață de 21%, față de 20% diesel și 56% mașinile pe benzină. Anul trecut, cota de piață a mașinilor electrificate era de numai 11%, iar în 2019 abia însuma 3 procente, când diesel încă mai conta pe 30% din piață. Volumul mașinilor electrificate a fost, luna trecută, de 151.737 unități, iar pe cele opt luni care au trecut din acest an 1,32 milioane unități, o creștere de 61% față de anul trecut.