Poți să explorezi universul acasă: simularea de 3.000 de terabyți
Cercetătorii au creat ceea ce spun ei că este cea mai mare simulare pe computer a universului. Ei au pus la dispoziție datele despre universul virtual pe care oricine le poate descărca gratuit.
O echipă internațională asociată cu Centrul pentru Astrofizică Computațională a creat universul virtual folosind ATERUI II, cel mai puternic supercomputer astronomic din lume, potrivit unui comunicat de presă al organizației.
Supranumită Uchuu (cuvântul japonez pentru „spațiul cosmic”), simularea conține o uimitoare adunare de 2,1 trilioane de particule care se întind pe 9,6 miliarde de ani lumină virtuali. E ceva, într-adevăr, foarte mare.
Ai universul întreg chiar acasă
Oamenii de știință cred că Uchuu este cea mai realistă simulare a universului de până acum, modelându-și evoluția pe parcursul a peste 13 miliarde de ani. Mai exact, conform analizei scriitorului specialist în astrofizică Brian Koberlein, modelul este special reglat pentru a examina modul în care se comportă materia întunecată pe măsură ce universul se extinde.
„Uchuu este ca o mașină a timpului: putem merge înainte, înapoi și ne putem opri în timp. Putem, de asemenea, “mări” o singură galaxie sau “micșora” pentru a vizualiza un întreg grup. Mai mult, putem vedea ce se întâmplă cu adevărat în fiecare clipă și în fiecare loc al universului, de la primele sale zile până în prezent, fiind un instrument esențial pentru studierea cosmosului”, a declarat Julia F. Ereza, doctorandă la Instituto de Astrofísica de Andalucía din Spania, care a lucrat la cercetare, într-un comunicat de presă.
Pentru a crea Uchuu, echipa a folosit 40.200 de nuclee de computer. A fost nevoie de mai mult de 20 de milioane de ore pe calculator pentru a crea simularea. Rezultatul: trei mii de terabyți de date. Cu toate acestea, au reușit să comprime totul în 100 TB.
Ca referință, cel mai mare hard disk de consum pe care îl poți cumpăra în prezent se află în jurul valorii de 20 de terabyți. Totuși, dacă ai spațiu de stocare, poți accesa și descărca datele brute de pe Uchuu de pe skiesanduniverses.org și de pe pagina sa GitHub. Și dacă vrei să te scufunzi și mai adânc în subiect, echipa a publicat o lucrare a constatărilor în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.