Descoperire astronomică uimitoare: ce s-a aflat despre cea mai enigmatică stea din univers

Descoperire astronomică uimitoare: ce s-a aflat despre cea mai enigmatică stea din univers

Vastul univers nu încetează să ne uimească, iar oamenii de știință sunt într-o continuă cercetare și descoperire a acestuia. Acum, s-a aflat ceva spectaculos despre cea mai enigmatică stea din univers.

Betelgeuse, o stea strălucitoare din constelația Orion vizibilă cu ochiul liber, a devenit o enigmă pentru oamenii de știință de la sfârșitul lui 2019, relatează CNN, citat de Hotnews.

Giganta roșie, o stea în ultimele etape ale vieții sale, a trecut prin două scăderi semnificative ale luminozității sale, evenimente care i-au făcut pe unii astronomi să creadă că aceasta se apropie de sfârșit și ar putea exploda într-o supernovă – fenomen observat pentru ultima dată în Calea Lactee în secolul XVII.

Betelgeuse este o stea ce ar putea răspunde la întrebarea „Cum s-a format viața?”

Însă oamenii de știință cred acum că aceste evenimente de întunecare au avut loc din cauza unor nori de praf. Noi imagini ale suprafeței stelei arată clar cum s-a schimbat luminozitatea acesteia, ajutându-i pe astronomi să înțeleagă pe deplin ce a cauzat ceea ce ei descriu drept „marea întunecare”.

„Am văzut pentru prima dată înfățișarea unei stele schimbându-se în decurs de săptămâni”, afirmă Miguel Montargès, cercetător la Observatorul din Paris și la Institutul pentru Astronomie din Leuven, Belgia.

Studiul publicat recent în revista Nature conține niște imagini care au fost făcute între ianuarie și martie 2020, folosind Telescopul Foarte Mare al Observatorului European Austral (ESO) din Deșertul Atacama, Chile. Împreună cu fotografii făcute anterior între ianuarie și decembrie 2019, imaginile arată clar modul în care suprafața stelei s-a schimbat și întunecat de-a lungul timpului, în special în emisfera sa sudică.

Echipa de cercetători a concluzionat că suprafața lui Betelgeuse se modifică regulat din cauza unor bule uriașe de gaz care se depasează, umflă și micșorează în interiorul stelei. O astfel de bulă a scăpat din stea și apoi s-a îndepărtat de ea, înainte de observarea scăderii în luminozitate.

„Praful emis de stele reci evoluate, ca eliberarea pe care tocmai am văzut-o, ar putea ajunge cărămizile de construire a planetelor terestre și a vieții”, a adăugat Emily Cannon, doctorand la Institutul de Astronomie din Leuven și cercetătoare implicată în studiu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: