Poluarea va distruge viața la oraș. Evitarea dezastrului ține de un singur lucru

de: Ozana Mazilu
11 01. 2021

Oamenii de știință vizează o problemă uitată parcă, în contextul luptei împotriva schimbărilor climatice: ce să facem cu privire la poluarea din orașe.

Noi cercetări arată că temperatura medie într-un oraș va crește cu mult peste temperaturile medii globale la care inițiativele climatice tind să se concentreze, relatează Wired.

De fapt, noile cercetări arată că zonele metropolitane ar putea ajunge cu până la 4,4 grade Celsius mai fierbinți până în anul 2100. Acest lucru prezintă un risc major pentru sănătatea celor care locuiesc acolo, precum și o nouă provocare pentru cei care doresc să limiteze impactul schimbărilor climatice.

Poluarea, mult mai gravă la oraș

Pentru context, Acordul de la Paris din 2015 urmărește să limiteze temperaturile globale la o creștere de 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale. Deoarece orașele reprezintă doar aproximativ 3% din suprafața planetei, ele tind să fie trecute cu vederea în calculele care informează predicțiile oamenilor de știință despre viitor. Dar noile cercetări publicate recent în revista Nature Climate Change atrag în sfârșit atenția asupra „efectului de insulă de căldură urbană” al orașelor.

„Când citesc aceste lucrări, pur și simplu nu știu ce e în neregulă cu umanitatea, ca să fiu sincer. Pentru că este ca și cum același cântec ar fi cântat de oameni diferiți”, a declarat pentru Wired omul de știință al climei de la Universitatea Hawaii din Manoa, Camilo Mora. „Când vom lua în serios această problemă? Este o chestiune foarte gravă de care se pare că ne facem că nu auzim”.

Pentru a menține orașele mai răcoroase și a limita efectul de insulă de căldură urbană, experții recomandă ca acestea să fie mult mai ecologice. Zonele rurale au un avantaj, deoarece există vegetație și plantele oferă umbră, astfel încât zonele verzi din orașe ar putea face același lucru.

„Acestea ar fi investiții care ar ajuta într-adevăr orașele să se adapteze la schimbările climatice iminente”, a declarat Elizabeth Sawin, codirectorul organizației non-profit Climate Interactive, pentru Wired.

Putem încă opri încălzirea globală

Pe de altă parte, într-un studiu optimist privind schimbările climatice și poluarea, oamenii de știință susțin acum că creșterea temperaturilor globale și impactul schimbărilor climatice s-ar putea stabiliza în câteva decenii.

Acest lucru ar fi rezultatul tranziției rapide a lumii de la combustibilii fosili către cei electrici, până la punctul în care emisiile de gaze cu efect de seră ating un punct net zero, relatează The Guardian. Aceasta este o provocare uluitoare, mai ales că mai multe țări mari sunt deja în urmă cu Acordul de la Paris din 2015, iar președintele american Donald Trump l-a abandonat cu totul.

Dar dacă se opresc emisiile, arată o nouă cercetare a Universității A&M din Texas, climatul ar putea să nu fie o cauză pierdută la urma urmei.

Cât de mult ar continua planeta să se încălzească după ce emisiile vor fi în cele din urmă limitate – un fenomen numit „încălzire angajată” – a fost o chestiune de lungă durată dezbaterii în rândul experților.

Astfel, dacă emisiile se opresc până în 2050, „temperaturile de la suprafață vor fi mai mici, iar încălzirea globală se stabilizează în câteva decenii”, a declarat pentru The Guardian cercetătorul Michael Mann. „Asta înseamnă cu adevărat că acțiunile noastre au un impact direct și imediat asupra încălzirii suprafeței”.

Din nou, toate acestea depind de oprirea efectivă a emisiilor de carbon, care este o problemă mult mai urgentă decât a afla ce se va întâmpla după aceea, spun oamenii de știință.

„Problema este încă foarte severă”, a declarat pentru The Guardian coautorul studiului și omul de știință din domeniul climatului Texas A&M University, Andrew Dessler. „Trebuie să reducem emisiile cât mai repede posibil și vom face față încălzirii globale după aceea”.