Piața globală de mobile se reinventează, în contextul crizei de cipuri: Oppo merge pe urmele Apple

de: Alexandru Puiu
25 10. 2021

Piața de mobile, la fel ca industria auto, este grav afectată de criza globală de cipuri, procesoare, tranzistori. Giganții cu bani au găsit însă soluții la acest dezastru, prin producerea propriilor soluții de procesare. Apple a dat startul acestui trend, dar Oppo vine tare din urmă.

La momentul de față, Oppo este al patrulea cel mai mare producător de smartphone-uri de pe mapamond, după Samsung, Xiaomi și Apple, nu neapărat în ordinea asta. Pentru a-și menține poziția în piață și, eventual, pentru a mai crește, cei de la Oppo se dau peste cap pentru a nu fi afectați de criza globală de cipuri. În acest sens, compania a anunțat că ”va fura” o pagină din manualul Apple.

Oppo merge pe urmele Apple

Încă de acum câțiva ani, cei de la Apple au început să se rupă de industria producătoare de procesoare și să-și creeze propriile cipuri pe care să le folosească în smartphone-urile companiei. Anul trecut, au extins această practică și în ceea ce privește procesoarele pentru sistemele iMac, MacBook și Mac mini. În contextul în care acele Mac-uri sunt unele dintre cele mai rapide computere din lume, este clar că mecanismul funcționează.

Pornind de la acea realitate, cei de la Oppo au anunțat că vor să-și dezvolte propriile procesoare, iar dacă totul merge bine, ar trebui să le vedem în smartphone-urile de top ale companiei în 2023 și 2024. Printre argumentele din spatele acestei decizii se numără obținerea independenței față de furnizorii americani și, nu în ultimul rând, ideea de evita consecințele conflictului economic dintre SUA și China. Huawei știe cel mai bine ce înseamnă să cazi la mijloc.

Din cât se pare, exact experiența sau drama celor de la Huawei a influențat semnificativ această investiție fabuloasă în propria producție de cipuri. Ca referință, momentan, Oppo cumpără procesoare de la Qualcomm și MediaTek, precum cea mai mare parte a industriei. În viitorul apropiat, va face tranziția la cipuri pe 3 nanometri de la TSMC, precum Apple sau Intel.