Piața criptomonedelor cu tot ce trebuie să știi: ce au ajuns azi Bitcoin, Ethereum sau Dogecoin

de: Ciprian Ioana
23 04. 2021

Piața criptomonedelor e considerată de mulți viitorul, dar există încă multe necunoscute. Iată o actualizare la zi despre tot ce înseamnă acum Bitcoin sau Ethereum.

Piața criptomonedelor nu mai e un subiect de nișă. Creșterile din ultima perioadă i-au făcut până și pe cei mai sceptici să se uite cu atenție către aceste active digitale. Unii chiar cred că se vor îmbogăți peste noapte, alții, pur și simplu, caută să speculeze momentul.

Guvernele au venit deja cu diverse norme de reglementare, iar criptomonede ca Bitcoin, cea mai cunoscută dintre ele, a atras inclusiv atenția marilor investitori de pe Wall Street. E clar, așadar, că nu mai pot fi ignorate.

Dar să fie oare o piață atât de predictibilă? Dimpotrivă, ar spune mulți. Există multe necunoscute.

Piața criptomonedelor, greu de ignorat

Companii mari ca Tesla și-au îndreptat atenția spre piața criptomonedelor. Marile fonduri de investiții de pe Wall Street au început să achiziționeze așa ceva. Există multe instrumente derivate de tranzacționare. Și atunci, vine întrebarea firească: sunt criptomonedele viitorului?

Unii analiști se aruncă să răspundă afirmativ. Dar e greu să-ți dai seama dacă chiar sunt convinși de așa ceva sau au vreun interes ascuns. Uite un exemplu concret, că tot vorbeam de Tesla.

Tesla cumpăra, pe la începutul anului, Bitcoin. Făcea o investiție uriașă – 1,5 miliarde de dolari. Ulterior, Elon Musk făcea referire la această criptomonedă în mai toate postările, apoi anunța că acceplă plata în Bitcoin la achiziția unui model electric produs de compania sa. Ce se întâmpla în tot acest timp cu valoarea criptomonedei?

Căpăta încredere. Ceea ce se traduce în creștere.

E clar așadar că piața e extrem de volatilă și e mișcată direct de încredere și entuziasm. Nimic mai mult.

Iată câteva date la zi despre cele mai cunoscute monede. Caută să fii prudent cu astfel de investiții și nu te arunca dacă nu cunoști datele problemei.

Bitcoin

Bitcoin e cea mai cunoscută dintre ele și are și valoarea cea mai mare. Vineri, 23 aprilie, se tranzacționa undeva la 49.000 de dolari. Mult sub valoarea de 64.000 de dolari la care ajunsese cu nici două săptămâni înainte. Chiar și așa, valoarea tuturor Bitcoin aflate în circulație sare de 1 trilion de dolari.

Ca să-ți fie ușor cu zerourile, asta înseamnă o mie de miliarde de dolari.

Bitcoin a fost creată în 2009 și are în spate tehnologia blockchain. Un sistem descentralizat, unde sunt stocate tranzacțiile și activele digitale. Monede ca dolar sau euro au în spate economia de piață, sunt controlate de băncile centrale. La Bitcoin, e exact opusul. Valoarea e dată doar de încredere, de câți bani e dispus să dea altcineva în cadrul unei tranzacții.

Număr finit

Cum spuneam, recordul Bitcoin e de aproape 64.000 de dolari, atins undeva în luna aprilie 2021. Cei care apără Bitcoin susțin că e un activ mai valoros ca aurul și că e, pe viitor, cea mai sigură investiție. Aceiași apărători ai monedei vin cu propriile argumente atunci când li se atrage atenția că piața e extrem de volatilă.

Uite-te numai la scăderea abruscă din urmă cu câteva zile – când Bitcoin a pierdut 14% din valoare în doar o oră. Exact, s-a prăbușit accelerat în 60 de minute din cauza unui zvon.

Este, așadar, Bitcoin o bulă speculativă? Răspunsul e simplu: nu vom afla decât în momentul în care se va sparge.

Și ar mai fi ceva: s-a demonstrat matematic că-n actualul sistem nu pot fi stocate mai mult de 21 de milioane de monede Bitcoin. E un număr finit. Nu toate sunt în circulație, motiv pentru care minerii caută metode complexe pentru a crea noi spațiu de combinații în blockchain. Ei sunt recompensați în Bitcoin, doar că această valoare pălește la fiecare 210.000 de blocuri minate.

Apărătorii monedei susțin că abia acela va fi momentul în care Bitcoin își va dovedi valoarea, din moment ce-n lume va exista un număr finit de criptomonede. Criticii insistă că ar putea fi, cel mult, piese de muzeu. Virtual, evident.

Există, de asemenea, îngrijorări legate de mediul înconjurător, în condițiile în care computerele de pe care se minează consumă extrem de multă putere, deci electricitate. Este un sistem energofag, care nu poate funcționa la nesfârșit.

Toate aceste episoade duc, de asemenea, la gradul mare de volatilitate din piața criptomonedelor.

Ethereum

Ethereum are propriul software de tip open-source, bazat pe tehnologia blockchain. Moneda o mai poți întâlni și sub numele de Ether. E a doua cea mai valoroasă criptomonedă, după Bitcoin, cu o valoare de piață de aproape 300 de miliarde de dolari. Sistemul software din spatele ei e menit să se ducă dincolo de ceea ce poate mina Bitcoin și atunci nu e doar o simplă criptomonedă.

Cu alte cuvinte, în cazul Ethereum nu există un număr finit.

Cea mai mare valoare atinsă e de 2.500 de dolari. Ethereum a fost lansat în 2015.

Binance Coin (BNB)

A treia monedă ca valoare e Binance Coin – valoare de piață de aproape 90 de miliarde de dolari. Și această monedă virtuală a apărut având la bază un sistem separat – Binance Exchange – care e cea mai mare platformă după volumul tranzacționat.

Particularitatea BNB ar fi că nu poate fi tranzacționată decât în raport cu alte criptomonede. Nu poți plăti dolari pentru a cumpăra BNB, poți plăti doar cu alte criptomonede deținute. Are un număr finit de token-uri – 200 de milioane, dar ele sunt de obicei distruse sau arse pentru a reduce presiunea de pe ofertă și pentru a stabiliza valoarea.

Dogecoin (mai în glumă, mai în serios, moneda încă există)

Dogecoin, o criptomonedă a cărei lansare a pornit ca o glumă în 2013, a avut niște salturi uriașe recent. A crescut cu 300% în doar o săptămână, iar acest lucru e o veste bună, probabil, pentru cei care au investit în așa ceva.

Numai că pentru alții devine tot mai clar că se conturează o potențială bulă speculativă.

Are o valoare de piață de peste 40 de miliarde de dolari și…o valoare ridicolă. Undeva la 24 de cenți.

Doar că, dacă-i urmărești parcursul, creșterea e una uriașă. De la începutul anului 2021, are o creștere de peste 7.800%, potrivit CoinDesk. E extrem de populară printre utilizatorii Reddit care, din când în când, își unesc eforturile pentru a-i crește artificial valoarea.

Dogecoin e în capătul listei pentru că, după cum îți poți da seama, e vorba de o mențiune… onorabilă.  Doar că nu poți să nu sesizezi cum a plecat ca o glumă și a avut o creștere uriașă. Bazată, la fel ca-n cazul celorlalte monede, doar pe încredere.

Ideea e simplă — există încredere, piața criptomonedelor crește; dispare încrederea, nu mai rămâne nimic.