Noi avertismente pentru investitorii Bitcoin din România: cine spune că poți pierde toți banii

Noi avertismente pentru investitorii Bitcoin din România: cine spune că poți pierde toți banii

Bitcoin e cea mai cunoscută monedă virtuală și are fani inclusiv în România. Doar că există multe necunoscute.

Autoritatea pentru Supraveghere Financiară e încă o instituție care s-a înscris pe lista celor care cer maximă prudență investitorilor Bitcoin din România. Cei de la ASF insistă că aceste active digitale „sunt extrem de riscante și speculative” și că cei care nu știu în ce se bagă își pot pierde banii investiți.

Criptomodenele nu sunt reglementate, astfel că tranzacțiile cu astfel de instrumente nu sunt protejate de garanții legale, mai arată ASF.

ASF, avertisment pentru investitorii Bitcoin din România

„ASF reamintește consumatorilor faptul că unele criptoactive sunt extrem de riscante și speculative, astfel încât consumatorii trebuie să fie atenți la riscurile ridicate existente în cazul cumpărării sau deținerii acestor produse, inclusiv posibilitatea de a pierde toți banii investiți”, se arată într-un comunicat de miercuri al Autorității de Supraveghere Financiară.

Autoritatea mai precizează că majoritatea monedelor virtuale nu sunt reglementate, astfel că cei care le tranzacționează nu sunt protejați de garanțiile oferite de lege.

„Criptoactivele se prezintă sub mai multe forme, iar majoritatea acestora nu sunt încă reglementate, nefiind considerate instrumente financiare, așa cum acestea sunt definite de Legea nr. 126/2018 privind piețele de instrumente financiare. În acest context, avertizăm consumatorii români că, în cazul tranzacționării de criptoactive, aceștia nu beneficiază de protecția și garanțiile asociate cu serviciile financiare reglementate”, potrivit comunicatului.

Piața nereglementată

Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale şi monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale trebuie să respecte prevederile Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. La nivel european, există un proiect de reglementarea criptomonedelor, dar deocamdată există doar propuneri.

ASF atrage atenția că „propunerea este încă în discuție, fiind supusă procesului co-legislativ și, prin urmare, consumatorii nu beneficiază în prezent de niciuna dintre garanțiile prevăzute în propunerea respectivă, deoarece aceasta nu este încă adoptată ca legislație UE”.

ASF nu e singura instituție din România care a avertizat asupra riscurilor la care se supun cei care investesc în Bitcoin și alte criptomonede. Recent, și BNR transmitea un avertisment ferm.