Peste jumătate dintre elevii români renunță la școală: cât de gravă este situația educației din România

de: Iozan Carmen
16 08. 2021

România se confruntă în ultimii ani cu o situație educațională fără precedent. Se pare că, în ultimii opt ani, 75% dintre elevi au dispărut din școală. Conform statisticilor, aceștia nu au promovat examenul de Evaluare Națională. Potrivit Ministerului Educației din 123.122 de candidați prezenți, doar 94.629 au obținut media de promovare. Deci, 76,9% au o luat o notă mai mică de 5.

De fapt, peste jumătate dintre ei nu au reușit să susțină examenul. Aceștia s-au pierdut pe rând în cei opt ani de școală. Conform Newsweek România în anul 2013 existau un număr de 215.703 copii cu vârsta de 7 ani. Aceștia ar fi trebuit să susțină examenul de Evaluare Națională cu opt ani mai târziu. La examen s-au înscris 131.000 de elevi, din care doar 93% s-au prezentat. În final, un număr de 94.629 de elevi au ajuns să promoveze examenul. La nivel de Capitală, au fost numărați 16.000 de elevi cu vârsta de șapte ani în 2013. Opt ani mai târziu, au luat examenul de Evaluare peste 10.400.

Județele fruntașe, a căror elevi au luat peste media 5 la examen, sunt: București, Cluj, Argeș, Harghita. La polul opus se numără: Caraș Severin, Călărași, Mehedinți și Ialomița. Altfel spus, mai mult de jumătate dintre elevi de ciclu gimnazial s-au pierdut pe parcursul celor opt ani de școală.

Ce spun statisticile în funcție de zonele geografice?

Evaluarea Națională nu se pică. Media cinci este orientativă, un prag psihologic. Media finală de la Evaluarea Națională doar stabilește ierarhia pentru intrarea în liceu. Altfel zis, la Evaluarea Națională nu e necesar să iei nota 5.

Cele mai multe medii sub cinci sunt în mediul rural: 37%. În mediul urban sunt sub 15%. Explicațiile sunt: nivelul de trai mai scăzut, șomajul, plecarea acestora la muncă în străinătate. Mulți dintre copii nu continuă școala din cauza absențelor. Părinții plecați la muncă în străinătate nu mai pot să își supravegheze copii cum ar fi făcut-o dacă erau alături de ei. Astfel, abandonul școlar în România a devenit o realitate. Din păcate, statisticile ne confirmă acest lucru