Pasiunea pentru filme, în ultima 100 de ani: cum ni s-au schimbat gusturile pentru comedii, drame, horror
Un utilizator de pe Reddit cu foarte mult timp liber a agregat în urmă cu ceva timp genul filmelor din ultima sută de ani, pentru a avea o imagine clară a schimbării afinității consumatorilor de divertisment.
Folosind ca sursă de informare IMDb sau Internet Movie Database, BoMcCready a publicat în urmă cu aproximativ un an rezultatul efortului său de pe parcursul câtorva luni de cercetare, dacă nu câțiva ani. A vrut să vadă ce genuri de filme s-au lansat între 1910 și 2018, ca o oglindă a pasiunii oamenilor pentru acel tip de conținut.
Cea mai clară schimbare tinde să fie evidentă din 2010 și până în prezent. Din câte se pare, interesul oamenilor pentru documentare a explodat în ultimul deceniu. Cel mai probabil, are legătură cu dorința oamenilor pentru a înțelege mai bine o varietate foarte mare de subiecte, deși creatorii de știri false și conspirații au început să-și facă propriile documentare.
Western-urile au avut o perioadă bună în anii `70, după un declin în `60, ca ulterior să vezi doar câteva filme din această categorie lansate în fiecare an. Aceasta este concluzia și unui raport realizat de Digg.
Revenind însă la documentare, interesul pentru ele a crescut într-un ritm accelerat din 2004, odată cu lansarea Fahrenheit 9/11, regizat de Michael Moore. Dacă nu l-ai văzut, lung metrajul atrage atenția asupra dezastrului din mandatul de președinte al lui George W. Bush, perioada în care s-a produs și atentatul de la 11 septembrie 2001.
Pe marginea acestor schimbări din obiceiul consumatorilor de filme, a făcut câteva declarații și Irina Margareta Nistor, unul dintre cei mai populari critici de film români. „În primul rând, aceste filme [documentare] sunt făcute mai temeinic decât celelalte. Apoi, sunt o modalitate de a cunoaște mai bine o lume, altfel decât căutând pe net. Apoi, au un anumit grad de seriozitate, nu sunt sinistre ca SF-urile și ca filmele de groază”, a afirmat Irina Nistor pentru Libertatea.