Pașaportul de vaccinare pentru călătorii, dezbătut la Uniunea Europeană: ce știm până acum

de: Alexandru Puiu
20 01. 2021

La nivelul Uniunii Europene, au loc dezbateri destul de aprinse în ceea ce privește introducerea unui pașaport de imunitate sau pașaport de vaccinare pentru călătorii. Sunt șanse mari să existe o formă a documentului, dar nu este foarte clar câtă libertate îți va oferi, comparativ cu cei care refuză vaccinarea.

Țările Uniunii Europene au iniţiat săptămâna aceasta o dezbatere axată pe întrebarea dacă persoanele care au primit un vaccin anti-Covid-19 ar trebui să aibă mai multă libertate de călătorie în vară decât cele care nu sunt imunizate. În procesul de luare a unei decizii pe marginea acestui subiect, s-a desfășurat o conferință video cu cei 27 de miniștri pentru afaceri europene din țările membre UE.

S-a încercat o mai bună coordonare cu privire la derularea campaniilor de vaccinare la nivelul fiecărei țări. Discuțiile vor fi reluate joi, într-o altă întâlnire online cu liderii UE.

Totul a plecat da la propunerea de săptămâna trecută a premierului elen. Reprezentând o țară care trăiește din turism, Kyriakos Mitsotakis, printr-o scrisoare adresată Comisiei Europene, a detaliat nevoie introducerii unui certificat de vaccinare la nivel UE. Documentul ar avea ca scop principal restabilirea rapidă a călătoriilor transfrontaliere, grav afectate de pandemie.

Deși a fost criticat de alți miniștri, ministrul german de externe a dus utilitatea documentului și mai departe. În opinia lui Heiko Maas, verbalizată duminica trecută, persoanele vaccinate ar trebui să poată reveni mai repede în restaurante și cinematografe. Un pic ponderat a fost Maros Sefcovic, vicepreședinte al Comisiei Europene. El a declarat că este foarte important să subliniem că vaccinarea este voluntară – unii oameni nu au putut sau nu au voie să primească un vaccin.

Sefcovic a insistat într-o conferință de presă de la începutul acestei săptămâni, după ședința de luni, că astfel de persoane nu ar trebui să aibă drepturile limitate. Cu toate acestea, vaccinarea ar putea deveni o condiție pentru călătorie, la fel ca cerințele actuale din multe țări pentru un test COVID negativ. „Vor exista diferite opțiuni pentru modul în care abordăm călătoriile… s-ar putea adăuga posibilitatea certificatului electronic de vaccinare”, a spus el. Michael Roth, reprezentând Germania, a declarat că este vital să se stabilească dacă persoanele vaccinate pot transmite în continuare coronavirusul altora.

În final, efortul la nivel european de la această oră este de a realiza o bază de date. Executivul UE încearcă să se asigure că datele privind vaccinarea pot fi colectate electronic într-o formă comună, la nivelul tuturor țărilor membre. Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor va începe să colecteze date, din această săptămână, cu privire la vaccinurile livrate și vaccinările pe țări. Sefcovic a spus că țările UE trebuie sincronizate în mare măsură, pentru a ajuta la menținerea deschiderii pieței sale unice, care permite libertatea de circulație a persoanelor și a lucrătorilor.