Arafat, despre imunitatea dată de vaccinare și ”pașaportul” de imunizare: ”Sunt discuții la nivel european”

Arafat, despre imunitatea dată de vaccinare și ”pașaportul” de imunizare: ”Sunt discuții la nivel european”

Într-o intervenție la Digi 24, Raed Arafat a adresat unele dintre cele mai importante întrebări ale românilor despre vaccinare: cât timp ești imun și ce beneficii ai.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a spus că, deși imunitatea obținută după vaccinare este, la ora actuală, între 6 și 8 luni, de fapt, poate fi mult mai mare. Valoarea de până la opt luni este o estimare bazată pe măsurătorile făcute până la această oră. Când vor trece câțiva ani de la descoperirea și certificarea vaccinurilor, nu este exclus să spunem că discutăm de câțiva ani de imunitate.

”Nimeni nu poate să vină să spună cu certitudine că imunitatea durează trei ani, pentru că vaccinul nu există de trei ani”, a declarat Arafat, conform News.ro. Există totuși o certitudine pe acest subiect. „La acest moment, ştim cu cât creşte timpul. Persoanele care au fost testate şi au intrat în studii, ele în continuare sunt evaluate la numărul de anticorpi, cu cât trece timpul mai mult, şi se pare că imunitatea este valabilă şi acuma, înseamnă că timpul se prelungeşte.

Deci, în acest moment, în 6-8 luni deja s-au făcut teste pe cei care au fost vaccinaţi şi nimeni nu a venit să spună „atenţie că a scăzut” şi cu cât timpul trece şi testele demonstrează că anticorpii sunt prezenţi, cu atât valabilitatea acestei vaccinări este mai lungă. În acest moment asta putem zice. Nimeni nu poate să vină să spună cu certitudine imunitatea durează trei ani, pentru că vaccinul nu există de trei ani, ci există de câteva luni. Din ce am înţeles, urmează să fie testaţi periodic timp de doi ani cel puţin”, a mai declarat Arafat.

„Ideea este că în momentul în care te-ai vaccinat, ai a doua doză făcută şi mai ai 10 zile care au trecut, şansa de transmitere scade şi era normal să nu mai ai carantina 10 zile, dacă te-ai vaccinat. Nu este vorba de pasaportul de vaccinare care limitează călătoriile sau aşa ceva, ci este vorba de o măsură normală de sănătate publică. Cei care s-au vaccinat nu mai stau în carantină, dacă au făcut şi doza de rapel şi au trecut şi minim 10 zile”, a declarat Raed Arafat, luni seară, la Digi 24. Lămuririle au venit în contextul anunțului CNSU că persoanele vaccinate cu două doze care vin din străinătate nu mai trebuie să stea în carantină.

Deși a atras atenția asupra faptului că este improbabil să se utilizeze un pașaport de imunitate, oficialul a insistat pe un set de discuții care se desfășoară la nivelul UE. „Sunt discuţii la nivel european, o să se discute aceste aspecte şi poate o să se stabilească şi modul de recunoaştere din aceste ţări. (…) Nu ca să limiteze circulaţia, dar măsura luată de noi astăzi va facilita în scop turistic. Poate că unele ţări o să zică: ai vaccin – intri, nu ai vaccin – intri cu carantină. Nu putem spune nu dacă nu ai vaccin”, a declarat Arafat.

În final, cel mai mare câștig al celor care decid să se vaccineze ține de concediile în străinătate. „Clar că cei care se vaccinează au şansa la vară, dacă vor să meargă în alte ţări, au şansa să meargă fără condiţionări de carantinare, șanse mult mai mari decât cei care nu sunt vaccinaţi. (…) Să vedem, din nou, decizia discuţiilor care vor fi în Comisia Europeană. Noi vrem o abordare europeană, dar unele ţări este posibil să aibă o abordare a lor pe măsuri de protecţie”, a declarat Raed Arafat luni seară la Digi24, precizând că unele state ar putea chiar să impună obligativitatea vaccinării.