Pădurea tropicală dispare. De ce se întâmplă asta și cum ne afectează pe toți
Pădurile tropicale cu vegetație luxuriantă sunt pe cale să dispară de pe harta lumii. Pădurea umedă de foioase, cu cel mai bogat ecosistem din lume, care se întinde pe teritoriul a nouă țări, astăzi, este în mare pericol.
Se pare că, defrișările din Amazonul Brazilian au atins cel mai înalt nivel din ultimii zece ani. Între august 2020 și iulie 2021, pădurea a pierdut 10.476 de kilometri pătrați. Acestea sunt datele furnizate de un institut brazilian de cercetare care a urmărit defrișările Amazonului din 2008. Cifra este cu 57%mai mare decât anul trecut.
”Defrișările sunt scăpate de sub control” declară Carlos Souza cercetător la Amazon. La acestea se mai adaugă și incendiile din pădurea Parc Național Iriri. Souza a solicitat reluarea urgentă a acțiunilor guvernamentale în ceea ce privește defrișările. El dorește stoparea distrugerii pădurii și a defrișărilor ilegale.
Ce măsuri s-au luat împotriva defrișărilor?
Cu toate că este foarte combătut în ceea ce privește politica de mediu, președintele Braziliei, Jair bolsonaro, a trimis mii de soldați pentru a combate defrișările ilegale și incendiile.
Marcio Astrini, secretarul organizației Climate Observatory, spune că măsurile luate au fost ineficiente. ” Datele arată că nu au funcționat. Nici o operațiune armată nu va putea masca atacurile guvernului federal împotriva pădurii”, spune acesta. El mai precizează că se așteaptă ca anul acesta defrișările să crească cu 50% mai mult decât acum doi ani, înainte ca Bolsonaro să intre în funcție.
”Trecem printr-un moment foarte dur din istoria Braziliei. Există o mulțime de negații și multe încercări de a ne slăbi politica de mediu”, a declarat senatorul Eliziane Gama într-o ședință.
Cotidianul britanic, The Guardian, menționează că defrișările din ultimul an depășesc suprafața Londrei. Aceștia sprijină acțiunile privitoare la întreținerea climatului și a mediului înconjurător. Ei consideră criza climatică o problemă definitorie a timpului nostru. Secetele crunte, incendiile sălbatice, inundațiile și căldura extremă, cred ei, vor duce la o planeta nelocuibilă pentru noi.