Oamenii de știință au creat nanosenzori cerebrali injectabili: ce rol au aceștia în tratarea bolilor neurologice
O echipă de oameni de știință a dezvoltat un nou tip de biosenzor, care poate fi injectat direct în sânge și apoi se va deplasa la creierul tău. Acolo, îți va monitoriza, conform oamenilor de știință din spatele proiectului, activitatea neuronală și chiar gândurile. Iată la ce mai ajută acești nanosenzori cerebrali injectabili.
Nanosenzorii de dimensiune celulară, numiți în mod adecvat NeuroSWARM3, pot traversa bariera hematoencefalică către creier, unde transformă activitatea neuronală în semnale electrice, permițându-le să fie citite și interpretate de mașini, conform lucrărilor unei echipe a Universității din California. Oamenii de știință din Santa Cruz vor fi prezenți săptămâna viitoare la o conferință virtuală a Optical Society.
Tehnologia ar putea, spun cercetătorii, să contribuie la acordarea unei mobilități mai bune persoanelor cu dizabilități. În plus, i-ar ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă gândirea umană mai bine ca niciodată. Cu toate acestea, tehnologia nu a fost încă testată pe oameni și nici măcar pe animale.
Acești nanosenzori cerebrali injectabili vor ajuta la dezvoltarea tehnologiei pe care se bazează interfața creier-computer
„NeuroSWARM3 poate converti semnalele care însoțesc gândurile în semnale măsurabile de la distanță, pentru o interfață de înaltă precizie creier-computer”, a declarat autorul principal al studiului, A. Ali Yanik, într-un comunicat de presă. „Va permite persoanelor care suferă de dizabilități fizice să interacționeze în mod eficient cu lumea exterioară și să controleze tehnologia portabilă a exoscheletului, pentru a depăși limitările corpului. De asemenea, ar putea diagnostica bolile neuronale”.
Este, de asemenea, o abordare deosebit de diferită a chestiunii interfețelor creier-computer, față de cele mai multe încercări de profil înalt, inclusiv Neuralink-ul lui Elon Musk, care lucrează la soluții bazate pe implanturi, în loc de “roiuri” de nanosenzori.
În timpul testelor, echipa a constatat că “roiul” lor de nanosenzori este suficient de sensibil pentru a prelua activitatea celulelor cerebrale individuale. Citirile cu un singur neuron nu sunt noi, dar capacitatea de a le detecta cu senzori și, în special, capacitatea de a le transmite fără fir, prin craniul gros al unui pacient, este o dezvoltare tehnologică impresionantă. Dacă testele ulterioare continuă să se extindă, aceste capacități ar putea face cercetarea neuroștiințifică în timp real mai simplă și medicina neurologică mai sofisticată.
„Suntem la începutul acestei noi tehnologii, dar cred că avem o bază bună pe care să ne axăm”, a adăugat Yanik. „Următorul nostru obiectiv este să începem experimente pe animale”.