O nouă tulpină de coronavirus vine din India: ce știm despre Delta Plus

de: Alexandru Puiu
23 06. 2021

Tulpinile noi de Covid nu încetează să apară, iar oamenii de știință încearcă să țină pasul și să studiez comportamentul noilor forme, dacă răspund sau nu la vaccinurile aflate în circulație. De această dată este vorba de Delta Plus.

Autorităţile sanitare indiene au anunţat marţi descoperirea a 22 de cazuri de infectare cu o mutaţie a variantei Delta deja răspândite a coronavirusului, denumită ”Delta Plus”, relatează agenţia DPA, potrivit Agerpres.

Tulpina simplă indiană este intitulată Delta. Aceasta este clasificată de mult timp ca fiind mai contagioasă decât versiunea de SARS-CoV-2 care s-a răspândit inițial pe întregul mapamond. În plus, este responsabilă pentru dezastrul din ultimele luni din India.

Partea bună este că indienii încep să-și revină un pic, iar cazurile să scadă. Partea mai puțin bună este că, în interiorul populației, a început să se răspândească Delta Plus, o variantă similară cu cea răspândită deja, dar nu identică. Delta Plus a fost deja identificată în opt alte ţări în afara Indiei, potrivit secretarului federal indian pentru sănătate, Rajesh Bhushan.

Totuşi, pe baza a ceea ce se ştie până în prezent despre transmisibilitatea şi virulenţa ei, Delta Plus este cel puţin deocamdată considerată în India ”variantă de interes” (VOI), nu ”variantă care determină îngrijorare” (VOC), cum este cazul variantei Delta. ”Focarele par deocamdată mici în privinţa numărului (îmbolnăvirilor), dar nu dorim ca ea să devină mai semnificativă”, a spus Bhushan despre noua variantă identificată, adăugând că sunt în desfăşurare studii în privinţa eficacităţii vaccinurilor împotriva acestei variante.

În ceea ce privește lupta de prevenție dusă în această țară, cele două vaccinuri anti-COVID-19 folosite în prezent în India sunt AstraZeneca (sub numele de Covishield) şi serul local Covaxin. Acestea sunt eficiente împotriva variantelor Delta, ”dar se studiază în ce măsură şi urmează să comunicăm în curând” rezultatele studiilor, a promis responsabilul indian.

Ca o retrospectivă, varianta indiană a coronavirusului SARS-CoV-2 (denumită de OMS varianta Delta) este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.